Nastava za učenike Medicinske škole Tuzla na dvije lokacije

0
18

Tuzla – Nastava za školarce u Tuzlanskom kantonu počinje 1. septembra. Ove godine će u Tuzlanskom kantonu u srednje škole krenuti četiri hiljade i petsto učenika. Najviše njih bit će u Medicinskoj školi Tuzla. U tu obrazovnu ustanovu upisano je čak 18 odjeljenja prvih razreda, a u 2015/2016. imat će ukupno 1.900 učenika. To je najveća škola u Bosni i Hercegovini. Zbog toga će morati nastavu odvijati na dvije lokacije. U prethodnim godinama to su morali činiti na čak tri lokacije.

”Ove godine smo našli kompomis, tako da će učenici trećih razreda ići u Osnovnu školu ”Mejdan”, a učenici prvih, drugih i četvrtih ići u matičnu Medicinsku školu. Sigurno da je mnogo lakše jer organizirati nastavu u dva objekta u odnosu na tri objekta je nešto što je olakšavajuće i za pedagoga i za nas koji kreiramo raspored”, ističe Jasna Hadžiselimović, direktorica Medicinske škole Tuzla.

U ostalim srednjim školama nemaju takve probleme, ali su uslovi za izvođenje nastave kompleksni. Tako kažu i u resornom kantonalnom ministarstvu. Tvrde da je dosta urađeno na rekonstrukciji objekata srednjih škola, ali su sigurni da će se sa početkom nove školske godine javiti novi problemi.

”Problema će sigurno biti vezanih za realizaciju nabavke onih sredstava koje su potrebne za održavanje higijene i normalan rad škole, potrošnog materijala. Mi se nadamo da će Vlada u ovom periodu naći snage da školama omogući malo bolji početak školske godine”, kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje TK.

Problema oko konkursne procedure bilo je u mnogim školama. Ogroman broj prijava zainteresiranih imale su sve škole. Kada je u pitanju Medicinska škola Tuzla kao najveća škola u državi, ističu da su oni uspješno završili tu proceduru i vjeruju da neće imati većih problema. Jer, tako je bilo i u prethodnim godinama.

”Bilo je oko hiljadu pozicija, 294 kandidata su se prijavila na intervju, on je uredno sproveden, bodovne liste su istaknute, nismo imali nekih problema oko konkursne procedure,  nadam se da neće biti nekih posebnih prigovora. Što se tiče početka nastavne godine, mislim da ćemo krenuti bez velikih problema”, dodala je Hadžiselimović.

Roditelji će i ove godine morati izdvojiti veću sumu novca kako bi školarce pripremili za predstojeće dane. Kupovina školskog pribora je uveliko počela, ali udžbenici se još ne kupuju. Roditelji i učenici čekaju od nastavnika potvrdu koje udženike će koristiti za ovu školsku godinu. Bitno je pomenuti i to da su u Tuzli, početkom svake školske godine primjetni organizovani načini razmjene korištenih udžbenika, pa će zasigurno toga biti i ove godine.

(rtvslon.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime