Nasljednicima Slobodana Miloševića oduzeta kuća u Užičkoj

0
0

131231096Srbija – Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, nasljednicima bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića oduzeto je pravo svojine nad kućom u Užičkoj 34, pošto je utvrđeno da je njen vlasnik država Srbija.

Odlukom je okončan sedmogodišnji spor između države Srbije i Miloševićevih nasljednika – sina i kćerke Marka i Marije, te udovice Mirjane Marković.

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu u dijelu kojim je bilo utvrđeno da su apsolutno ništavne odluke Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine, kao i više ugovora o zakupu i otkupu stanova u toj kući sklopljeni između Slobodana Miloševića i Vlade Srbije, jer su donesene suprotno tada važećim propisima.

Članovi Miloševićeve porodice bili su tuženi kao nasljednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je Milošević u to vrijeme bio funkcioner državne zajednice SR Jugoslavije, odnosno nije bio zvaničnik Srbije, te da nije spadao u krug lica na koje se odnose zakonske odredbe na kojima su zasnovane navedene odluke, rješenja i ugovori.

Milošević je u to vrijeme bio i vlasnik kuće u Tolstojevoj, površine 326,26 metara kvadratnih, koja je zadovoljavala stambene potrebe njegovog porodičnog domaćinstva, a koji je stekao otkupom iz društvene svojine, zbog čega su ta raspolaganja izvršena suprotno zakonu i kao takva su ništavna.

Istom presudom Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu protivtužbu kćerke preminulog predsjednika Marije Milošević, kojom je tražila da se utvrdi da ugovor o otkupu ispunjava uslove.

Kuću, koja je bila predmet spora, površine oko 100 metara kvadratnih, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 njemačkih maraka.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime