Naser Orić nije dao da se tuku zarobljenici u Zalazju

8
51

56f12a74-9480-4ff7-9ab9-16d60a0a0a64-oric-naser-sudjenje-22-03-16-4mk-718x446Sarajevo, Srebrenica – Svjedočenjem Milomira Lazarevića, svjedoka optužbe, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Naseru Oriću, ratnom heroju odbrane Srebrenice kojeg Tužilaštvo BiH skupa s Sabahudinom Muhićem tereti za ratni zločine na području ove općine u julu 1992. godine!

No svjedok Tužilaštva BiH, koji je u vrijeme ratnih sukoba u Srebrenici bio pripadnik Vojske RS-a, svjedočio je danas ustvari u korist optuženog Orića te i na ovaj način raskrinkao laži zaštićenog svjedoka 01, koji je prije 15 dana svjedočio videlinkom iz Srbije-

Krio se u kući

Lazarević je na pitanje tužioca Miroslava Janjića ispričao da je u vrijeme sukoba u Zalazju bio sakriven u potkrovlju kuće Dragana Rakića, zajedno s još pet vojnika jer su se tu sakrili nakon što im je “pukla linija i ostali su bez municije”. No, on je ispričao da je kasnije čuo, ali da nije vidio da su se iz druge kuće, za koju on nije ni znao da se nalaze također vojnici RS, pojedini počeli predavati a da je tu ispred navodno došao i Naser Orić kojeg nije vidio.

Svjedok je ispričao da je zaključio da je riječ o Oriću jer mu se vojnik Armije BiH obratio s riječima da je među zarobljenima između ostalih i Slobodan Ilić.

Lazarević je nakon toga ispričao da je čuo iz potkorvlja kuće gdje se krio da je neko od vojnika htio da tuče drugog zarobljenika Milosava Ilića, ali da to nije dao Naser Orić.

– Orić nije dao da se tuku zarobljenici. On je rekao: Mi nismo ni četnici ni ustaše, mi smo vojska BiH, njima će suditi Vojni sud – ispričao je svjedok optužbe Lazarević.

Pojasnio je Sudu da vjeruje da je to Orić govorio jer je on komandovao tim vojnicima, i da je prepoznao po glasu Orića koj se vojnicima obraćao četiri puta putem megafona.

Svjedok je kasnije ispričao da misli da su ispred kuće gdje su bili zarobljeni vojnici došao kamion koji je zarobljenike pokupio.

On je na pitanje tužioca Janjića ustvrdio da nakon toga nije čuo nikakavu pucnjavu i da je kasnije, u oko pola osam navečer napustio skiveni objekat i uputio se prema Sasama. Indikativno je međutim da je ključni zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH 01 na ročištu prije 15 dana kazao da je upravo Orić u Zalazju lično ubio sudiju Slobodana Ilića i da je pucao rafal po zarobljenicima koji su bježali iz kuća. Ovaj svjedok danas je rekao da nije ni čuo ni vidio bilo koje ubistvo niti je čuo pucnjavu.

Odgovorio je da ne zna šta je bilo s zarobljenicima i da ih on kasnije nije vidoo. Kazao je da od zarobljenih koji su odvedeni, kazao da poznaje samo Petka Simića.

Odbranu, tačnije advokaticu Lejlu Čović zanimalo je da li je moguće da je osobi koja govori na megafon iskrivljen glas što je svjedok potvrdio, ali i je opet ponovio  da nije vidio kamione koji su došli po zarobljenike, nego da pretpostavlja da su ih kamioni zarobljenike pokupili. Strikno je rekao da u Zalazju nije ni vidio Orića nego da je zaključio da je to on putem onoga što je čuo.

Čović je pitala i svjedoka gdje su bili poliožaji vojske RS u Zalazju na što je on rekao na Starom groblju, Oblom brdu i Starom Zalazju i da su ti pripadnici imali minobacače, pam, brodski top i da su bili koliko zna dobro naoružani da su se na tom području vodile žestoke borbe.

Svjedok 01 lagao

Ona je pitala svjedoka, ako bi neko tvrdio da pripadnici Armije BiH bili u Zalazju oko 11 sati da se može reći da to nije tačno, što je svjedok i potvrdio.

Odbrana je ustvari ispitivanjem ovoga svjedoka željela dokazati da je zaštiženi svjedok 01 lagao kada je tvrdio da je bio prisutan na groblju u 11 sati i da je akcija već bila završena u 12 sati i da je nakon toga hodao po selu slobodan.

I takve tvrdnje pobijene su svjedočenjem Lazarevića jer je on  reko da su se žestoke borbe u Zalazju vodile do 17 sati.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  • Jeste arsenije, i hitler je slao 11godisnjake u smrt nebi li svoj zivot par dana i par sati produzio. Fasizam je to…

   Al ako nista imo je m.da sebi zivot na kraju okoncati, nije se krio po kokosincima ko SERbski junaci mladic i karadzic. 😆

   0

   0
   • Djeca od 11 ostajala kuci sa starima .
    Izbegavali ste Srpske junake , da se krisom uvucete u sela ,
    Sa djecom , starima i zenama – tu ste bili najhrabriji .
    Odatle slike sa odsecenim glavama – pretece zla trule Europe

    0

    0
 1. Nije dao , on je po kratkom postupku .
  Steta ucveljeni sto nisi smio da ratujes , da te mi zarobimo .
  Da vidis humanost na djelu

  0

  0
  • Bio sam ja tadekani premlad arsenije al iducu rundu necu propustiti 😉 🙂 Nemoj samo da uteknes kakim traktorom po starome SERbskome obicaju… 😆

   0

   0
 2. Dal ces ovo moci citati u srpskim novinama? Ili u politici koja svakog drugog dana ima po jedan ratno-huskacki clanak protiv bosne?

  „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

  -„Laž je srpski državni interes.“

  -„Laž je u samom biću Srbina“.

  -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

  -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

  Pas im mater… 😉 🙂

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime