Naseljenici upali u Al-Aqsu uz podršku policije

0
9

Jerusalem, Al-Aqsa, Naseljenici, Izrael, Palestina, Sukob, Islam, Jevreji

Palestina – Jevrejski naseljenici ponovo su upali u kompleks džamije al-Aqsa, povodom obilježavanja razaranja jerusalemskog hrama.

Jevrejski naseljenici upali su u nedjelju poslijepodne u kompleks Al-Aqse u okupiranom Jerusalemu, na dan obilježavanja Tiša baeva. Tog dana Jevreji poste i oplakuju razaranje jerusalemskog hrama.

Petnaest Palestinaca povrijeđeno je u napadu okupacijskih snaga i naseljenika, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

Izraelska policija ponovno je dozvolila grupi od 90-tak naseljenika da u poslijepodnevnim snagama upadne u kompleks Al-Aqse, izvijestila je Najwan Simri, reporterka Al Jazeere. Ona dodaje da je u jutarnjim satima blizu tristo doseljenika upalo u kompleks.

Simri je izvijestila da su naseljenici obavili talmudski obred pod zaštitom izraelske policije, koja je poslala pojačanja u oblast starog grada kako bi omogućila naseljenicima da stignu do Zida plača. Prethodne noći policija je zatvorila nekoliko glavnih puteva nakon što su Jevreji počeli dolaziti na molitvu u kompleks džamije.

Naseljenici će još jednom navečer upasti u Aqsu i obaviti talmudsku molitvu nakon završetka posta povodom dana Tiša baev, dodaje Al Jazeerina reporterka.

Prema tradiciji, devetog dana mjeseca aba (augusta) Nabukodonosor je razorio hram 586. pr. n. e., a na isti dan je to učinio Tit 70. n. e. Jevreji u Jerusalemu tada posjećuju Zid plača.

Izraelska policija će u potpunosti zatvoriti ulice starog grada za vozila Palestinaca kako bi Jevreji mogli doći do starog grada i prostora Al-Aqse.

Ranjeni Palestinci

U međuvremenu, organizacija palestinskog Crvenog polumjeseca objavila je da je 15 Palestinaca povrijeđeno u dvorištu Al-Aqse u napadu jevrejskih naseljenika i izraelskih snaga sigurnosti.

Većina ozljeda nastala je uslijed prekomjerne upotrebe sile. Tri osobe su prebačene u bolnicu, dok je ostalima pružena pomoć na terenu.

Ikrima Sabri, predsjednik Visokog islamskog vijeća u Jerusalemu izjavio je da se problem ne krije samo u naseljenicima koji su upali u prostor Al-Aqse, već u izraelskoj ‘ekstremnoj desničarskoj’ Vladi, koja je pokrovitelj ovakvih obilježavanja.

Islamske organizacije u Palestini pozvale su na zaštitu kompleksa Al-Aqse od upada doseljenika i upozorile na pokušaj izraelskih vlasti da podijele taj prostor.

Nepriznata aneksija

Za muslimane, Al-Aksa je jedna od tri sveta mjesta u svijetu, pored Ka’be u Meki i džamije poslanika Muhammeda u Medini.

Mjesto u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, Jevreji smatraju Hram planinom na kojoj su se ranije nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine.

Grad je anektiran 1980. godine i proglašen prijestolnicom jevrejske države koju međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime