Naša slika su dobri rezultati studenata

0
33

5426b562-27e8-4370-b0cc-7c3eb0765237-ganic-za-sedmicu-23-septembar-09-is-718x446Sarajevo – Rektor Univerziteta „Sarajevo School of Science and Technology“ (SSST) akademik Ejup Ganić, ponosan je na dugogodišnji rad ove visokoobrazovne institucije, a posebno na činjenicu da će danas sa ovog Univerziteta ispratiti novih 59 diplomanata i 15 magistara. Težak prijemni Kroz ovaj univerzitet od osnivanja do danas prošlo je više od 400 studenata, a iz godine u godinu interes mladih za upis na SSST se povećava, iako je prijemni ispit, kako kaže prof. Ganić, težak, a nastava se odvija na engleskom jeziku.

– Nažalost, ekonomski potencijal društva u BiH opada tako da novčana sredstva predstavljaju problem mnogima koji žele da studiraju na SSST-u. S druge strane, studijski programi na SSST-u su od 5.200 eura do 15.000 eura godišnje, zavisno od studijskog programa i po obimu i sadržaju gradiva koje se izučava, najteži su u regiji. No, mi smo prepoznatljivi u regiji, a dobrim dijelom i u Evropi, zahvaljujući našim postdiplomcima koji su nastavili školovanje na vodećim univerzitetima u Evropi – Sorbona, Oksford, LSE, Lung….. To SSST-u omogućava samoodrživost. Upisujemo 20 do 40 kandidata po studijskom programu- kaže prof. Ganić. Dodaje da od oktobra ovaj univerzitet proširuje svoju naučno-istraživačku i obrazovnu djelatnost na područje medicinskih nauka osnivanjem Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija. – Naš Medicinski fakultet počinje sa radom 6. oktobra. U toku su prijemni ispiti i upis studenata. Više od dvije trećine planiranih mjesta je već popunjeno kako studentima iz BiH tako i iz inostranstva. Sporazume smo potpisali sa Kliničkim centrom u Sarajevu (KCUS), hitnom službom, domovima zdravlja i niz drugih medicinskih ustanova u BiH, medicinskim centrima u Tuzli, Fojnici… Osigurali smo sve što je potrebno, tako da će naši studenti preko ljeta imati praksu na više mjesta. KCUS je naša referentna baza za niz kliničkih disciplina i isti ima visok rejting i van granica naše zemlje- pojašnjava prof. Ganić.

Velika kriza

Njegovo stajalište je da je visoko obrazovanje u velikoj krizi, ne samo u BiH nego i na cijelom Balkanu, te dodaje da je upravo zbog toga odlučio da razvije univerzitet koji, pored domaćih, ima i inozemne akreditacije te da po savremenosti programa i organizaciji  bude „urnek“ kako treba da izgleda univerzitet u 21. vijeku.

– Student koji završi studije na SSST-u govori engleski i njemački jezik. On stiče glavnu i dodatnu specijalnost u toku četverogodišnjeg studija. Dakle, na trećoj godini studija paralelno upiše još jedan fakultet da bi stekao dodatnu specijalnost. Pored bh. diplome, student dobije i britansku diplomu – ističe naš sagovornik Ganić, podsjećajući da SSST već godinama uspješno sarađuje s univerzitetom u Bakingemu, ali i sa drugim svjetskim univerzitetima.

Na kraju napominje i bitnu činjenicu da 80 posto diplomanata SSST-a dobije posao u prvih šest mjeseci nakon diplomiranja, kako u BiH tako i u inozemstvu.

Kad neko padne na ispitu, to je i naša slabost

– Po obimu studijskih programa najveći smo privatni univerzitet u regiji. Po broju studenata među najmanjim smo, jer nam je kvalitet na prvom mjestu i moramo da pratimo rad i napredak svakog pojedinog studenta i budemo tu da mu pomognemo. Kad student padne na ispitu, izgubi godinu i slično, mi to doživljavamo kao vlastitu slabost, jer možda nismo dali sve od sebe da ga naučimo dovoljno da položi ispit – tada se međusobno iskritikujemo, prihvatimo vlastitu krivicu ako postoji i iznalazimo adekvatno rješenje te radimo na tome da u daljem radu budemo uspješniji i bolji. Obično ne upisujemo studenta ako nismo sigurni da može da savlada naše studijske programe- navodi prof. Ganić.

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime