Naša južna baština: Početak obnove džamije u Pridvorici kod Gacka

0
48

Naša južna baština: Početak obnove džamije u Pridvorici kod Gacka

Gacko – Priča koju vam donosimo u novom izdanja Naša južna baština je jedna od najinteresantnijih tema kojima smo se ova emisija uopće bavila do sada. Priča ima svoj historijski tok unazad dva – tri stoljeća. To je priča o nesalomljivoj vjeri u Boga, nepresušnoj inspiraciji ljudskog dostojanstva sa gotovo epskim narativnima.

Nije jednostavno razumjeti i sebi objasniti da se danas ljudi odriču bjelosvjetskih blagodati i provoda, koje sebi, bez sumnje, mogu priuštiti, da bi svu svoju energiju, slobodno vrijeme i svoj novac na koncu utrošili na obnovu rodnog zavičaja, na obnovu sjećanja na očuvanje i jačanje svog vjerskog i nacionalnog identiteta. E da, svjedočili smo jednom takvom događaju na postavljanju kamena temeljca za obnovu porušene džamije u Pridvorici – Borču kod Gacka.

Poslije džume namaza 12. avgusta ove godine raseljeni Borčani postavljanjem kamena temeljca označili su početak obnove džamije u Pridvorici kod Gacka.. U ovom višeslojnom događaju iznova je oživljen cijela jedna epoha historijskog istrajavanja Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine. Džuma-namaz klanjan je pored ruševina porušene džamije. Na sličan način na njenim razvalinama džuma i bajram namazi klanjani su više od jedne decenije, i kad je padalo i kad je puhalo i kad je sijevalo i kad je grmjelo nakon Drugog svjetskog rata. Džamija u Pridvorici posljednji put porušena je 1992.godine. Prve inicijative za njenu obnovu počele su prije petnaestak godina. Dva puta je urađena projektna dokumentacija koja nije zadovoljila nadležne institucije i organe RS-a da izdaju pravosnažno rješenje. Nakon što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH džamiju proglasila nacionalnim spomenikom u njenim ostacima pronađene su tri mine. Lokalitet je sada označen kao minsko polje i trebat će ga deminirati kako bi obnova džamije mogla početi.

Reportaža koju vam donosimo vrijedna je svakog divljenja i vrijedna je pune vaše pažnje. Džumu namaz predvodio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, profesor Gazijine medrese u penziji Mustafa ef. Spahić, dr. Abdugafar ef. Velić, imam Istiklal džamije u Sarajevu, Suljo ef. Cikotić, glavni mostarski imam i mr. Muamer ef. Tinjak, sabornik IZ-e s područja istočne Hercegovine te još niz istaknutih ličnosti iz javnog i političkog života povezanih s ovim krajem.

Emisija je u programu Radija BIR 16.08.2016 god. u 15: 30 minuta.

(bir.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime