Narodna skupština RS ne ukida Dan Republike (VIDEO)

0
4

RSBanja Luka  ̶  Uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, usvojena Deklaracija u kojoj stoji da se praznici neće ukidati i ako budu proglašeni neustavnim.

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska, neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima ovog entiteta proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji koju je Skupština usvojila.

Deklaracija je usvojena i pored upozorenja OHR-a, Delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija da ona predstavlja pritisak na Sud.

Deklaraciju su podržala 63 poslanika, dok su tri bila protiv.

U njoj se ističe da je osporavanje odredbi članova Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt jer su, kako je navedeno u Deklaraciji, praznici RS-a utemeljeni na načelu “nediskriminacije i odgovaraju univerzalnim vrijednostima te evropskim tekovinama i iskustvima”.

“Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona, cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike”, navodi se u Deklaraciji.

Zahtjev Izetbegovića

“Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom”, ističe se.

U Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH smatraju da usvojena Deklaracija dovodi u pitanje posvećenost Republike Srpske provedbi Dejtonskog sporazuma i vladavini prava u BiH.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i to nijedna deklaracija ne može da promijeni, upozoravaju iz OHR-a.

Provođenje tih odluka je dužnost svih institucija, kao obaveza iz Mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ranije je podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Ranije ove sedmice, iz  Ureda visokog predstavnika u BiH, pozvali su poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da odbace Deklaraciju, kazavši da je to kršenje nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka ranije je kazao za Al Jazeeru da je Ustavni sud jedini organ koji je zadužen za to da očuva pravno jedinstvo BiH.

“Odluke Ustavnog suda se ne komentarišu, one se provode.  S obzirom da još nije zakazana javna rasprava o ovome, onda se ovo može jedino smatrati kao politički akt i politički pritisak na Ustavni sud“, kazao je Trnka.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime