Narodna skupština Republike Srpske o Danu RS-a

2
2

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan kao sekularni praznik, počela je u Banjoj Luci.

Tako je odlučeno jučer na sjednici skupštinskog kolegijuma.

Sjednici ne prisustvuju poslanici koalicije “Domovina”.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović prošlog petka je od predsjednika Narodne skupštine zatražila zakazivanje posebne sjednice za koju je Vlada predložila Prijedlog zakona o Danu RS-a.

Predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik rekao je ranije kako RS ostaje pri svom danu, 9. januaru, koji će biti sekularni praznik.

Neustavni referendum

Naveo je da u prvom članu Prijedloga zakona o Danu RS-a piše kako je 9. januar Dan RS-a shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će Vlada odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi s tim praznikom.

U novembru prošle godine Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim dio entitetskog Zakona o praznicima.

Prema odluci tog suda, 9. januar nije prihvatljiv za sve građane RS-a jer je bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih donesena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine i predstavlja jednostrani akt koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Taj sud naredio je da bude izmijenjen dio entitetskog Zakona o praznicima koji se tiče proslave Dana RS-a, nakon što je usvojio apelaciju člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.

Ustavni sud je zabranio i referendum o Danu RS-a, koji je, ipak, održan 25. septembra. Većina glasača podržala je obilježavanje Dana RS-a 9. januara.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Dan Republike Srpske 9. januar se ne treba doživljavati kao verski praznik, već kao državni. Drugo je to što je pao na slavu Svetog Stefana. Mnoge srpske porodice slave ovog sveca, privatno. Ali bi sve srpske porodice trebale da slave datum 9. januar kao dan Republike srpske. Onima kojima smeta i imaju animozitet, nek ignorišu, ali i nek se pomire sa time da ne može manjina upravljati većinom. I Srbima smeta 1. mart – tzv Dan nezavisnosti BiH, dan kad su muslimani pucali na srpske svatove i započeli krvavi rat od koga niko od naroda BiH nije imao na kraju koristi. I da li je iko imao sluha za to, da li to Srbima smeta? Ne. Pa zašto bi i Srbi morali da se prilagođavaju drugima, potirući svoje?

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime