Narod i pravda: Borba protiv korupcije je naše trajno opredjeljenje

0
9
“Svjesna svih negativnih posljedica koje korupcija ostavlja na državu i društvo u cjelini, Narod i pravda od svog osnivanja antikorupciju stavlja u vrh svojih programskih prioriteta. Dok smo učestvovali u izvršnoj vlasti u Kantonu Sarajevo, sistemske mjere borbe protiv korupcije bile su među prvim mjerama koje su predstavnici Naroda i pravde iznijeli i pružili podršku njihovoj implementaciji. Zakon o porijeklu imovine izabranih i imenovanih zvaničnika u Kantonu Sarajevo, te Registar zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo tek su neki od koraka koji su u tom kratkom periodu načinjeni”, ističu iz Naroda i pravde.

Iz ove stranke dodaju da su ohrabrujuće poruke bh. javnosti upućene na današnjoj press konferencije u organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo, a na kojoj su se pored čelnika Ureda obratili i visoki međunarodni zvaničnici.

“Izuzetno cijenimo rezultate koje je do sada postigao Ured za borbu protiv korupcije u KS i naglašavamo da se njihovi institucionalni napori i političko djelovanje Naroda i pravde vode istom smjernicom, a to je suzbijanje zloupotrebe javnih funkcija i stvarno jačanje institucija ove zemlje. Od samog osnivanja Ureda krajem 2015. godine, današnje čelništvo Naroda i pravde, a tadašnje vodstvo Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem, podržavali su rad ove nezavisne institucije, čije rezultate rada danas vidimo u punom svjetlu”, saopćeno je iz Naroda i pravde.

Nedvosmislene poruke podrške borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koje su danas bh. javnosti uputili američki ambasador u BiH Eric Nelson, šef Delegacije EU i njen specijalni predstavnik u BiH Johann Sattler, zatim šefica misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, te ambasador Velike Britanije Matthew Field i ambasador Kraljevine Holandije Reinout Vos, dodaju iz Naroda i pravde, izuzetno su ohrabrujuće i daju vjetar u leđa svim političkim i društvenim snagama u BiH koje su iskreno opredijeljene za borbu protiv korupcije u BiH.

“Raduje nas i današnja najava upućivanja u proceduru usvajanja novih antikorupcijskih zakona i uredbi koje priprema Ured za borbu protiv korupcije, između ostalih zakon o prevenciji i borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, kojim se pravno normira prijavljivanje korupcije i zaštita prijavitelja korupcije, te zakon o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Naglašavamo da će naši zastupnici u Skupštini KS predložena zakonska rješenja zasigurno podržati i ukoliko bude potrebno dati svoj doprinos u unapređenju njihovih odredbi”, zaključili su iz Naroda i pravde.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime