Naredne sedmice žalbe na presude za Prozor i Stolac

0
8

downloadStolac, Čapljina – Pred Sudom BiH naredne sedmice biće iznesene žalbe na presude za zločine počinjene u Prozoru te Stocu i Čapljini.

U ponedjeljak, 29. septembra, pred Apelacionim vijećem pojaviće se Željko Jukić, koji je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora za zločine počinjene u Prozoru.

 

Za srijedu, 1. oktobra, zakazana je žalbena sjednica u postupku protiv Veselka i Ive Raguža, koji su oslobođeni optužbi za zločine u Stocu i Čapljini.

 

Za utorak, 30. septembra, zakazana su izjašnjenja o krivici Fahrudina Alića, optuženog za zločine u Sarajevu, kao i Ivana Aničića, kojem su na teret stavljeni zločini u Čapljini. Obojica optuženih nastanjena su u drugim državama.

 

Prvi svjedok Odbrane Josipa Tolića, optuženog za zločine u Odžaku i Brodu, pojaviće se u petak, 3. oktobra.

 

U ponedjeljak se nastavlja suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine u Trusini kod Konjica.

 

Istog dana biće održano ročište povodom prijedloga za određivanje mjera zabrane Ibri Turajliću, osumnjičenom za zločine u Počitelju, kao i za produženje pritvora Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću, Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću, Marinku Đukiću, Miroslavu Pijunoviću, Dobrivoju Ćulibrku, Draganu Marjanoviću, Dariju Slavuljici, Saši Gavranoviću, Predragu Subotiću, Vitomiru Deviću i Zoranu Šljuki, osumnjičenima za zločine počinjene u Doboju.

 

Novi svjedoci će se u utorak pojaviti na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću, optuženim za zločine u Kotor-Varoši, Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći, te Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine u Sarajevu.

 

Dan kasnije nastavlja se suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločine u Kladnju, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, kao Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku.

 

Za četvrtak, 2. oktobra, zakazani su pretresi na suđenjima optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići – Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, te Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

 

Istog dana nastavlja se suđenje Indiri Kamerić za zločine počinjene u Brodu, te Ibri Maciću za zločine u Konjicu, a u petak će se novi savjedok pojaviti na suđenju Jasminu Čolomanu, optuženom za zločine u Vitezu.

 

Naredne sedmice nastavlja se preslušavanje iskaza u obnovljenom postupku Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Bosanskoj krajini.

(justice-raport.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime