Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Vitezu – See more at: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/naredne-sedmice-po%C4%8Dinje-su%C4%91enje-za-zlo%C4%8Dine-u-vitezu#sthash.S6xjsrBN.dpuf

0
10

download Vitez – Sljedeće sedmice pred Sudom BiH počeće suđenje Jasminu Čolomanu, optuženom za zločine počinjene u Vitezu.

Početak suđenja zakazan je za petak, 12. septembar. Čolomanu je na teret stavljeno učešće u ubistvima i ranjavanju hrvatskih civila koji su bili zatvoreni u mjestu Počulica (opština Vitez).

 

U utorak, 9. septembra, pred Trećestepenim vijećem pojaviće se Suad Kapić, kome je obustavljeno izdržavanje zatvorske kazne nakon što je ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 17 godina zbog zločina u Sanskom Mostu.

 

Istog dana će se o krivici izjasniti Blagoje Vlačić, koji je optužen za zločine počinjene u Šekovićima, a za srijedu, 10. septembar, zakazano je izjašnjenje Ivana Zelenike, optuženog za zločine u Mostaru.

 

Statusna konferencija pred početak suđenja Petru Kovačeviću, optuženom za zločine u Višegradu, biće održana u srijedu, 10. septembra.

 

Istog dana, novi svjedoci pojaviće se na suđenju Goranu Popoviću, optuženom za zločine u Višegradu; Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, kojima je na teret stavljen genocid u Srebrenici; kao i Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću, optuženim za zločine počinjene u Kalinoviku.

 

U ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici; Draganu Šekariću, kome su na teret stavljeni zločini u Višegradu i Goraždu; te Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Dragoslavu Bojiću, Radojku Keveroviću, Radu Škoriću i Iliji Kurušiću, optuženima za zločine u Kotor-Varoši.

 

Dan kasnije, postupak se nastavlja protiv Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile za zločine počinjene u Sarajevu; Ivana Zelenike, Srećka Hercega, Ivana Medića, Ediba Buljubašića i Marine Grubišić-Fejzić, optuženih za zločine u Dretelju; Bosiljka i Ostoje Markovića za zločine u Kotor-Varoši; te Aleksandra Cvetkovića, optuženog za genocid u Srebrenici.

 

U četvrtak, 11. septembra, novi svjedoci biće saslušani na suđenju Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Neziru Kaziću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine počinjene na području općine Hadžići.

 

Statusna konferencija na kojoj će biti razmotren plan dokaza Odbrane Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, optuženih za zločine počinjene na Igmanu, biće održana u četvrtak, a dan kasnije nastavlja se suđenje Ibri Maciću, optuženom za zločine u Konjicu.

 

Za narednu sedmicu zakazana su ročišta o procesnim pitanjima u postupcima protiv Mitra Vlasenka, Radeta Vlasenka i Drage Končara, optuženih za zločine na području Prijedora; te Miloša Zekića, kome su na teret stavljeni zločini počinjeni u Šekovićima.

 

Obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Bosanskoj krajini također se nastavlja iduće sedmice.

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime