Naredba o formiranju stanice u Srebrenici

0
0

naredba-o-formiranju-stanice-u-srebrenici

Srebrenica – Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog saslušanja potvrdio da je naređenje o formiranju Stanice javne bezbjednosti u Srebrenici 11. jula 1995. godine izdao Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

Zaštićeni svjedok ST-178 je kazao da je naređenje o formiranju stanice u Srebrenici proslijeđeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a MUP je obavijestio Centar javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, čiji je načenik bio Dragomir Vasić.

ST-l78 je rekao da je Dragomir Vasić 12. jula 1995. otišao u Bratunac, a da se u Zvornik vratio 15. jula. On je kazao da je Vasićev zadatak tada bio formiranje stanice u Srebrenici.

“Sve je rađeno po zakonu”, ustvrdio je svjedok, kojeg je Optužba saslušala 2. februara.

Uz Dragomira Vasića, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Danila Zoljića i Radomira Pantića za genocid počinjen u Srebrenici, koji je uključivao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH, a planirano je da mu u martu bude izrečena presuda.

ST-178 je kazao da su u Posebne jedinice policije (PJP) ulazili najsposobniji i najugledniji policajci, a u prvoj četi su bili psihofizički najsposobniji i išli su na najsloženije zadatke.

Svjedok je potvrdio da se u borbenim zadacima PJP pretpočinjavaju Specijalnoj brigadi policije.

ST-178 je ponovio da je Prva četa Posebnih jedinica policije učestvovala u obezbjeđenju putne komuinikacije Zvornik – Konjević Polje, Milići, Vlasenica, Pale.

Prema svjedokovim riječima, saobraćajna policija ne bi mogla da spriječi presjecanje putne komunikacije. Ako bi Prva četa učestvovala u tome, kako je naveo, to bi bio klasični borbeni zadatak.

On je kazao da se jedinice policije u zoni borbenih dejstava potčinjavaju vojsci.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime