Napustio Goražde i Sarajevo bez igdje ičega, a vratio se sa milionima

0
4

Goražde – Halil Gegić pre 20 godina nije imao ništa. Bio je izbjeglica s adresom u Goraždu. Egzistenciju svojoj porodici pokušao je da obezbedi i u Sarajevu, ali bezuspešno. Onda je odlučio da ode u SAD. 

Počeo je svoj biznis prikupljajući sekundarne sirovine, a posle 15 godina, u domovinu se vratio kao milioner koji je do sada u svoj zavičaj – Međeđu kod Višegrada uložio oko tri miliona KM (1,5 miliona evra).

Ceo rat proveo je u Goraždu, ali taj period pokušava da zaboravi. Po zanimanju je mehaničar i u godinama posle rata pokušavao je da se bavi kamionskim prevozom.

“Bilo je prevara, neplaćanja, nekorektnih ljudi. Kada sam otišao u Ameriku, video sam da je to mnogo organiziranije i da, ako kvalitetno radiš, ne samo da ti je plaćeno već dobijaši neke bonuse. Mislim da sam tamo napunio baterije, jer ovde sam živeo u neimašti. Mislim da tamo brže razmišljaš i želiš da stigneš do cilja”, kaže Gegić. I u Americi je krenuo od nule.

“Želeo sam da se bavim privatnim poslom, ali nisam imao novca, pa sam počeo da skupljam različit materijal koji se otkupljivao. Konzerve, neki materijali koji su maltene bili smeće. Dane sam provodio po otpadu, sakupljajući te delove. Poznavao sam mehaniku i tako sam počeo – pojašnjava Gegić.

Uspešno je savladao kurseve engleskog jezika, odbranio diplomu i od škole dobio početna sredstva. U zemlji koja stimulira rad i privatno preduzetništvo Halil je vredno radio, školovao decu i napredovao.

“Trenutno imam nekoliko firmi sa 232 radnika. Najveći deo posla odnosi se na transport. Imam oko 83 kamiona i više od 160 prikolica. Ćerka se bavi prodajom nekretnina. Sin mi se bavi prodajom kamiona, imamo svoju prodajnu mrežu. Svi smo uključeni”, ističe Gegić.

Iako je iz njega prognan, Gegić oseća dug prema zavičaju. Zbog toga danas gradi motel i ribnjak u đta će uložiti oko tri miliona maraka. U pripremi za izgradnju je i farma s oko 25 krava. Za naredne dve godine planira izgradnju i jedne benzinske pumpe za koju prikuplja odobrenja. Halil Gegić dodaje da će u prvoj fazi posao dobiti 15-20 radnika.

Bilo je, kako kaže Halil, teških trenutaka, ali zbog odluke da ode preko okeana nikada nije zažalio. U velikom poslovnom uspjehu učestvuju i supruga Nezira, sin Mersed te kćerke Halida i Naida.

“Nisam zažalio, jer uspesi su ogromni. Kad imaš peteročlanu porodicu u kojoj ti supruga ima stotine hiljada dolara godišnjih prihoda, ćerka, malo starija od 20 godina, takože barata sa basnoslovnim ciframa ili sina čiji radni sat košta između 300 i 400 dolara, onda ne vidim zašto bih se žalio”, uz osmeh pojašnjava Gegić.

Izvor: kurir.rs

(blog.neum-bih.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime