Nana Fata: Nikad ne bih klanjala u džamiji napravljenoj na srpskoj krvi

0
9

U Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu večeras je promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina“, autora Enesa Hotića. Snimanje filma pokrenuo je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija, koji je upriličio i promociju filma. Specijalna gošća promocije bila je nana Fata Orlović, koja je istakla da neće odustati od svoje borbe da se pravoslavna crkva, koja je bespravno izgrađena na njenoj zemlji u Konjević Polju u blizini Bratunca, ukloni.

Orlović je kazala da se zahvaljuje ljudima koji su odlučili da snime film o njenoj borbi jer će se tako na daleko čuti za njenu borbu.

“Jeste mi teško, 15 godina valja ovu borbu voditi. Ali uz lijepog Allaha i dobre ljude, nadam se da će biti bolje, ako Bog da, i da istrajem na svom. Ono nije potrebno, nikada nije ni trebalo. Što su pravili? Ja sam odgovarala i išla tri puta na suđenje što sam nacionalista. A kako ću biti nacionalista što hoću svoju avliju, a on nije nacionalista što je napravio u mojoj avliji i pobio toliku moju familiju? Kako on nije nacionalista i neće da ga kazne, nego kažnjavaju mene”, rekla je nana.

Ona ističe da dok je ovakve politike u BiH ne vjeruje da će ukloniti crkvu, nego tek kada vidi da su se popeli na nju i počeli je uklanjati. Dodaje da voli svoj narod, ali i ističe da je tvrdoglav te da su joj mnogi sunarodnjaci stvarali probleme. Kaže da mnogi Bošnjaci misle da kada bi ona dozvolila da crkva ostane u njenoj avliji, da bi im bilo bolje.

“Ali, ja ne mogu. Ima dobrih ljudi, a i dobrih mrtvih. Da nisu mrtvi legli, ne bi hodali. Moramo poštovati ono što je leglo u zemlju, kao što mi hodama. Moramo ih poštovati, a ne poštujemo ih”, naglašava Orlović.

Veli da želi da ostane čista i da hoće nazad svoju avliju i da će se nastaviti boriti, iako su je 20 puta tukli zbog čega je dva puta ležala u bolnici. Naglašava da u crkvu niko i ne dolazi jer u njenom selu i okolini ne žive Srbi, i pita se zašto crkvu nisu pravili na svojoj zemlji.

“Nisu je ondje trebali praviti i svaka čast svakome. Ja poštujem crkvu, meni ne smeta, ali neka je nose na svoje. Ja da znam da su ubili Srbe, a napravili džamiju nikada ne bih klanjala u njoj jer krv je svačija jednaka”, kazala je Orlović te dodala da samo želi da uklone crkvu iz dvorišta i plate joj odštetu i da će onda sve biti dobro, kao i da joj je žao što iz zemlje odlazi i bošnjačka i srpska omladina.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime