Nana Fata: Kad sam čekala 20 godina, sačekat ću i da korona prođe

0
42

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, danas istječe rok za izmještanje nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju.  

Iako se nadala da će do dosuđenog roka crkva biti izmještena iz njene avlije, nana Fata u izjavi za “Avaz” kaže da zna da je “velika zaraza zavladala” i da će i ona sačekati da sve prođe pa onda tražiti da se sudska presuda izvrši.

– Čekala sam 20 i kusur godina pa mogu sačekati još koji mjesec. Izdurala sam rat, smrti mojih najbližih, vodila borbu sa policijom i sudovima Republike Srpske i, na kraju, sve je prošlo. U Boga i u doktore se uzdam da će proći i ova korona, kako li je zovu. Šta god da je, ne može vječno trajati – kazala nam je danas u telefonskom razgovoru Fata Orlović, koju smo pronašli kod kćerke u Srebreniku.

Navodi da je ona, “k’o svaki pravi insan”, svjesna da, dok se vodi borba za zdravlje ljudi, niko ne može misliti kako će izmjestiti i crkvu iz njene avlije, ali da će “čim se korona zaustavi” otići kući u Konjević-Polje i čekati “da odnesu crkvu”.

Advokat Rusmir Karkin, koji je, nakon smrti svog oca Fahrije, preuzeo zastupanje porodice Orlović pred nadležnim sudovima, u izjavi za “Avaz” navodi da u ovom trenutku nema nikakve zvanične informacije u vezi s izvršenjem presude Suda u Strazburu.

– I meni su potpuno onemogućeni kretanje i kontakti. Znam da crkva nije pomaknuta sa mjesta na kojem je i, vjerovatno, zaključujem da je kompletan problem sa zarazom u zemlji prouzročio zastoj. Svi smo vidjeli da je postupak krenuo normalno, vidjele su se mnoge pripreme, iznošenje stvari iz crkve, ali situacija sa zarazom poremetila je cijeli svijet, pa i postupak izmještanja crkve. Nažalost, ali je tako – kazao nam je advokat Karkin.

Advokat ne sumnja da će, kad se stanje u zemlji normalizira, biti ispoštovana presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu i crkva iz dvorišta Fate Orlović biti izmještena na drugu lokaciju.

 

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime