Nakon višemjesečnog oporavka u Blagaju uginuo bjeloglavi sup Luka

0
1
Tužnu vijest o smrti posljednjeg lešinara u BiH potvrdili su nam iz Eko Centra Blagaj gdje su za njega brinuli članovi Omladinskog kluba Novi val.

Bjeloglavi sup Luka je u maju 2020. godine nakon poziva lokalnog veterinara iz Olova prebačen u kavez za Bjeloglave supove u Eko centar Blagaj gdje su članovi Omladinskog kluba Novi val radili na oporavku ptice uz koordinaciju s kolegama iz Srbije – Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Nakon 5 mjeseci oporavka u Eko centru Blagaj, članovi udruženja su 5. septembra 2020. godine povodom međunarodnog dana lešinara pokušali pustiti Luku u prirodu. Nažalost, neuspješno puštanje vraća Luku u kavez, gdje ostaje na daljnjem posmatranju i oporavku.

“U periodu mjeseca septembra, Luka je dobijao epileptične napade koji su trajali 7 dana gdje smo u saradnji sa Veterinarskom stanicom Mostar, Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica, kao i veterinarima iz Republike Srbije bili u stalnoj komunikaciji”, ističu iz Eko Centra Blagaj.

Dodaju kako je za uspješan oporavak ptice bilo potrebno 2 mjeseca. U međuvremenu, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica pokrenula je inicijativu za transport Luke u Republiku Srbiju gdje se čekao CITES dokument Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Trenutno se radi dodatna dokumentacija kako bi se uginula jedinka prebacila u Republiku Srbiju, s ciljem patoloških i toksikoloških analiza. O nesretnom slučaju je obaviještena Policijska uprava Buna, Veterinarska stanica Mostar i Federalni inspektor zaštite prirode”, pojasnili su iz Eko Centra Blagaj.

Zahvalili su se svima koji su im pomagali kroz cjelokupni proces rehabilitacije i puštanja ove ugrožene vrste ptica grabljivica, koja na nažalost nije dočekala svoj “let”.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime