Nakon uplate dva miliona eura od Vlade Srbije: Srebrenica “šminka” industrijsku zonu

0
0

Dom zdravlja u Srebrenici

Prijedor – Četiri miliona maraka, koliko je u prvoj tranši Republika Srbija uplatila na račun Opštine Srebrenica, bit će utrošen za pokriće deficit, koji Srebrenicu prati još od poplava 2012. godine, kao i u projekte infrastrukture.

Iako još nisu poznati detalji ulaganja, postoje načelne smjernice koje će se iskristalisati kroz izradu ozbiljnog operativnog plana utroška sredstava.

Sanacija

– Još je rano govoriti u detalje gdje će novac biti utrošen, ali sasvim je izvjesno da će dio sredstava ići na pokriće deficita koji nas prati od iz 2012, nakon poplava, a koji se povećao nakon poplava iz 2014. godine. Ovo će biti prvi put da se tretira ovaj problem, s obzirom na to da za saniranje posljedica od poplava nikada ni od koga nismo dobili novac, kazao nam je Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

Dio novca će biti korišten i za sanaciju infrastrukture, međutim, za razvojne projekte će se uglavnom koristiti novac iz druge tranše, koja uskoro treba uslijediti, a koja će iznositi oko šest miliona KM. Ovaj novac će biti utrošen za realizaciju projekata koji su pripremljeni za konferenciju i koji su već prezentirani investitorima i učesnicima.

– Ova tri miliona eura će ići za razvojne projekte infrastrukture, neophodne za ozbiljnije razvojne projekte i s njima bismo trebali obezbijediti kvalitetnije uslove za ulazak investitora u Srebrenicu. Tim novcem ćemo graditi objekte u industrijskoj zoni ili recimo kupiti neke stare objekte koji su kroz stečaj ili privatizaciju došli u ruke onih koji ih ne mogu osposobiti, te ih staviti na raspolaganje za potencijalne investitore. Takav slučaj je sa potočarskom Betonarom, odnosno kompleksom Zeleni Jadar, istakao je Duraković.

Dio novca će biti uložen u saniranje i uljepšavanje užeg centra Srebrenice, s ciljem popravljanja prvog dojma, kao i za saniranje glavne saobraćajnice, vodovoda i kanalizacije. Pored ovoga, jedan dio novca će, kako je kazao Duraković, otići i na saniranje Doma zdravlja i obdaništa, za koje nam je još prije konferencije ustvrdio kako je postalo premaleno za više od stotinu djece.

– Dom zdravlja i obdanište godinama ne ispunjavaju zakonske preduslove za rad. A to su dvije izuzetno važne institucije. U Domu zdravlja odjel Porodične medicine nema sve uslove za rad, a slično je i sa obdaništem, tako da ćemo i to napraviti prioritetom, kazao je Duraković.

Nema donacija

U Srebrenici jasno znaju i na šta novac sigurno neće biti utrošen, s obzirom na to da to ne bi donijelo dugoročnu korist ni Srebrenici ni Srebreničanima.

– Znamo u šta nećemo trošiti novac, a to su jednokratne donacije socijalnim slučajevima u Srebrenici. Smatramo da na ovaj način nećemo učiniti ništa što je dugoročno korisno. Idemo isključivo u razvojne projekte, koji će stvoriti nova radna mjesta za Srebreničane, dodao je Duraković.

Pored Srbije, koja će u Srebrenicu ukupno uložiti 10 miliona KM, za razvojne projekte u ovoj lokalnoj zajednici pomoć je obećala i Vlada RS-a, koja će u budžet Opštine dati milion KM, kao i dodatna dva miliona za razvojne projekte. Pomoć je obećao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

– Imamo dosta obećanja, sad samo ostaje da se to i ostvari, a mi ćemo na tome istrajati. Mislim da je krenulo dobro i da ćemo od ovoga vidjeti mnogo pozitivnih efekata u Srebrenici, kazao je Duraković.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime