Nakon što je u Velikoj Kladuši pronađen mrtav: Sestra Mirsada Kudića tvrdi da je on likvidiran

0
47

KudicVelika Kladuša – Elvira Abdić iz Velike Kladuše, sestra Mirsada Kudića Đuke (47), biznismena koji je pronađen mrtav u svom Fiatu Punto 14. avgusta prošle godine iza porodične kuće, obratila se našoj redakciji jer smatra da njen brat nije počinio samoubistvo, već da je ubijen.

Informacija demantirana

Elvira nam je kazala da Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona nije okončalo istragu koja traje skoro godinu.

Isprva je MUP USK saopćio da se u ovom slučaju radilo o samoubistvu, ali je kasnije ta informacija demantirana.

U međuvremenu, Idriza Begića, kantonalnog tužioca koji je radio na ovom slučaju, suspendiralo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Elvira je, također, kazala da je u više navrata molila tužioca Begića da se aktivnije uključi u istragu. 

– Brata je prvi mrtvog pronašao naš otac Suljo, pa sam onda i ja došla. Imao je ranu na sljepoočnici, a pištolj iz kojeg je navodno pucao bio mu je u ruci ispod majice. Prosto je  nemoguće da čovjek sebi puca u sljepoočnicu, a potom pištolj stavi ispod majice – kaže Elvira.

On je, također, naglasila da porodica Kudić ne vjeruje u priču o Mirsadovom samoubistvu te su zatražili da se njegovo tijelo ekshumira radi obdukcije, a angažirali su i advokata. 

– Pitajte koga hoćete i svi će vam reći da je on posljednji čovjek koji bi digao ruku na sebe. Zašto bi tog jutra naručio djetetu janje za rođendan, a supruzi rekao da će doći ranije da bi pripremio roštilj – ispričala nam je Elvira.

Advokatove sumnje

Zbog nedovršene istrage, sumnja da je Mirsad Kudić natjeran da se ubije ili je ubijen ostala je i zbog više činjenica.

Faruk Balijagić, advokat iz Tuzle koji zastupa oštećene Elviru Abdić i Sulju Kudića, vjeruje da Mirsadova smrt ima veze s trgovinom cigaretama i oružjem. Balijagić je VSTV-u prijavio tužioca Begića zbog nerada na predmetu.

– U ustupljenoj dokumentaciji nema urađenih parafinskih rukavica, izvještaja o pregledu auta u kojem je Kudić pronađen mrtav. Nisu urađeni papilarni tragovi na pronađenom pištolju, niti se zna ima li drugih tragova na njemu, a u izvještaju vještaka medicinske struke nije jasno s koje je udaljenosti nastala prostrelna rana na sljepoočnici – kaže Balijagić.

Mirsad Kudić, prema izjavama porodice, imao je kod sebe 27.000 KM, a uz njega je pronađeno samo 17 KM. 

– Mnogo je toga sumnjivog, zbog čega vjerujem da je Kudić ili ubijen ili natjeran da se ubije. Noć uoči tragedije imao je više telefonskih poziva, nije istraženo ko su osobe koje su stradalom „natovarile“ dug od 600.000 KM i jesu li ga one kamatarile, tim prije što je i on prodavao visokotarifnu i profitabilnu robu – pojasnio je Balijagić.

Milionski dug

Mirsad Kudić imao je dug od skoro milion maraka. Bio je dužan dobavljačima 220.000 KM, 55.000 KM Poreznoj upravi FBiH, 18.000 je dugovao za voće, 14.000 je od njega potraživala jedna pekara. U Raiffeisen banci imao je kredit od 150.000 KM, u UniCredit 50.000 KM, a posudio je 140.000 KM od oca Sulje, 50.000 KM od Bećira Mujakića iz Norveške i 10.000 KM od rođaka Saliha Kudića.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime