Nakon što je otkriveno zlostavljanje devetogodišnjaka: Dječak privremeno u Domu na Bjelavama

0
7

nakon-sto-je-otkriveno-zlostavljanje-devetogodisnjaka-djecak-privremeno-u-domu-na-bjelavamaSarajevo – Općinski sud u Sarajevu izrekao je D. H, policajki PS-a Kakanj, zabranu približavanja njenom devetogodišnjem sinu, žrtvi nasilja, na udaljenosti od pet metara te zabranu uznemiravanja i uhođenja sina, nakon što je u utorak dječak došao u školu sa modricama na licu i rukama.

Mjere su donesene sa ciljem potpune zaštite žrtve nasilja u trajanju od jedne godine. Dva centra za socijalni rad i dvije policijske uprave su odlukom Suda zaduženi da redovno prate izvršenje ovih mjera, sačinjavaju i dostavljaju izvještaj o izvršenju, te predlože prekid ili zamjenu mjere, kada to budu smatrali potrebnim.

Alternativno rješenje

Tokom jučerašnjeg dana socijalni radnici su posjetili dječaka u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, gdje je smješten od momenta kada je slučaj maltretiranja otkriven i gdje će ostati do izmještanja kod nekog od njegovih srodnika, a pretpostavlja se da će to biti baka.

Iz Centra za socijalni rad pojasnili su da dijete još ne ide u školu, a kada će ponovo krenuti na nastavu, zavisi od procjena tima stručnjaka. Taj period, kako saznajemo, neće biti dug, kako bi se dijete lakše ponovo uklopilo u kolektiv.

Prema riječima Saudina Đurđevića, v.d. direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, u ovoj ustanovi pored ovog devetogodišnjaka smješteno je 96-oro djece, od kojih neka imaju dva mjeseca, a najstarije su dvije punoljetne djevojke, koje po propisima gube pravo boravka u domu. Dodaje da su  one mlade da bi mogle samostalno živjeti, te pojašnjava da veći broj djece nema srodnike koji bi im mogli pomoći u procesu osamostaljivanja. Naš sagovornik također naglašava da je Dječiji dom na Bjelavama zamišljen kao ustanova tranzitnog tipa, gdje se djeca zadržavaju dok se ne oporave i dok se ne pronađe alternativno rješenje.

Policajka i nastavnik

Naš sagovornik ističe da se u slučaju zlostavljanja djece stvari uglavnom brzo rješavaju. Imperativ je da se toj djeci brzo nađe “poznata sredina”, neko koga dijete poznaje i kome vjeruje te se iz doma odvodi kod te osobe.

– Na taj način djeca lakše prebrode traume. Ako je u instituciji i nema kontakta sa nekim od porodice, njegove traume se mogu pogoršavati iz mjeseca u mjesec i onda se od njih teško može oporaviti, ističe Đurđević.

Podsjetimo, u utorak je pedagog OŠ “Fatima Gunić” prijavio policiji da učenik trećeg razreda ove škole ima modrice po licu i rukama. Tokom istrage utvrđeno je da mu je povrede nanijela majka D. H. Da stvar bude još gora, ispostavilo se da je majka policajka, a očuh S. H. prosvjetni radnik.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime