Nakon smrti Fadila Banjanovića Bracike, Bošnjacima Kozluka je mnogo teže

0
46

kozlukZvornik –  Bošnjaci u Kozluku danas žive teško, a egzistenciju im osiguravaju uglavnom porodice iz inostranstva, koje im šalju novac. Oko 350 Bošnjaka koji trenutno žive u ovom mjestu, uglavnom su bez zaposlenja.

Sagovornici Patrie, koji nisu željeli otkrivati puno ime i prezime, zbog vlastite sigurnosti, kažu da sa lokalnim srpskim stanovništvom mogu pronaći zajedničku riječ, ali sa kozlučkim i zvorničkim vlastima nikako. Diskriminacije doživljavaju na svakom koraku.

Ilustracije radi, objašnjavaju, da u „Vitinki”, tvornici flaširane vode u Kozluku ne radi nijedan Bošnjak, a lokalno komunalno preduzeće svakog mjeseca uspostavlja račune za komunalije ljudima koji od ’92. godine ne žive na svom ognjištu.

– Bošnjaci koji žive u dijaspori i u Kozluk dolaze samo za vrijeme godišnjih odmora, plaćaju komunalne račune kao da su tu tokom cijele godine, a to je oko 30 KM za vodu i komunalne usluge svakog mjeseca – kaže naš sagovornik, koji je agenciji Patria poslao i kopiju svog računa.

– Diskriminacija je na svakom koraku, od mjesne zajednice do Općine – dodaje.

Bošnjacima je u Kozluku naročito teško otkako je prije tri godine umro Fadil Banjanović Bracika, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske i organizator povratka Bošnjaka u Kozluk.

– Teško nam je bez njega. Ulijevao je nadu i bio velika potpora ovim ljudima ovdje. Ništa više nije isto – kaže naš sagovornik.

Kozlučani su početkom agresije na BiH, zajedno sa ostalim Bošnjacima sa zvorničke općine pretrpjeli možda i jednan od najvećih zločina tokom agresije ne BiH.

Prije nego će srpske vlasti oko 2.000 Bošnjaka u junu 1992. godine iseliti u Loznicu u Srbiju, zatim iz Rume stočnim vagonima do Subotice a odatle u Mađarsku, Njemačku, Austriju… životima Bošnjaka, uz lokalne Srbe, gospodarili su „Arkanovci” „Žut ose”, „Pivari”…, koji su u BiH došli iz Srbije. Ove jedinice počinile su jedne od najstrašnijih zločina na ovim prostorima nakon Drugog svjetskog rata.

U to vrijeme, s druge strane Drine, u Srbiji, život se odvijao sasvim normalno: ljudi su sijali na njivama, djeca su išla u školu… Pred beogradskim Specijalnim sudom do sada je odgovarala tek manja grupa koja se tereti za pojedinačna ili ubijanje manje grupe Bošnjaka.

Situacija u Kozluku je naročito postala napeta nakon što je Nikola Josić prije dvadesetak dana osumnjičen da je sjekirom ubio povratnika 81-godišnjeg Ahmeda Hasanovića.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime