Nakon šesnaest godina uvedena zabrana nošenja brade u Graničnoj policiji BiH?

0
1

Nakon šesnaest godina uvedena zabrana nošenja brade u Graničnoj policiji BiH?

Obzirom da nemamo mnogo osoba i institucija kojima se možemo obratiti, a vi ste jedan od rijetkih u koje imamo povjerenje,  ovim putem želimo da vas upoznamo sa nekim od posljednjih dešavanja u Graničnoj policiji BiH koja zadiru u osnovna ljudska prava nas kao policijskih službenika, a koja su zagarantovana Konvencijom o zaštiti osnovnih ljudskih prava čija je potpisnica i država BiH.

Naime, dana 30.01.2017. godine stupila je na snagu izmjena Pravilnika i Instrukcije o ličnom izgledu policijskih službenika Granične policije BiH, a u kojem je navedena izričita zabrana nošenja brade policijskih službenika GPBIH.

Veliki broj policijskih službenika svih konfesija je bradu nosio iz različitih razloga i motiva, neki zbog ličnog izgleda, neki zbog zdravstvenih razloga i slično, ali najveći broj policijskih službenika bradu je nosio iz vjerskih razloga.

Bitno je spomenuti da je ovakva izmjena Pravilnika urađena i prije nekoliko godina, ali je nakon velikog broja žalbi policijskih službenika ista povučena nakon nekoliko dana. Stoga smatramo da ova izmjena Pravilnika unosi nemir i nezadovoljstvo među policijske službenike. Ona nije doprinijela efikasnijem radu GPBIH niti je u skladu sa praksom i standardima koji se primjenjuju u zemljama EU, a kojima BiH, kao dio Evrope, teži.

Indikativno je to  što je bez ikakvog razloga izvršena izmjena Pravilnika samo u dijelu koji se odnosi na bradu, a koja je od osnivanja GPBiH, punih 16 godina, bila dozvoljena, te nakon toliko dugog perioda njene dozvoljenosti, postavlja se pitanje zbog čega je sada brada problematizirana, osim iz ličnih hirova, i pored mnogo drugih problema sa kojima se susreće GPBiH.

Dok se navedenim Pravilnikom zabranjuje nošenje brade, sa druge strane dozvoljava nošenje raznih tetovaža, brojanica i krstova koji su izrazito vjerska obilježja, te, na primjer, posjeta molitvenom pohodu na Bobovac, koji također ima vjerski karakter, uz zahtjev direktora GPBiH da se onim policijskim službenicima koji žele da prisustvuju navedenom skupu, isto omogući uz korištenje službenih vozila GPBiH kao i prisustvovanje u službenoj uniformi, čime se direktno krši Zakon o policijskim službenicima BiH, a koji je po pravnoj važnosti iznad Pravilnika i Instrukcije.

Svjesni smo činjenice da smo mi prvenstveno policijski službenici i da ćemo se pokoriti izmjenama navedenim u izmjenama Pravilnika i Instrukciji, ali smatramo da je ovo direktni udar prvenstveno na vjerska prava Bošnjaka muslimana.

Pozivamo sve one koji su odgovorni za ovaj problem da učine sve de se navedene diskriminatorske zabrane nošenja brade ponište.

Izvor: SaffBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime