Nakon požara u Krivaji: Na posao vraćeno 20 radnika

0
4

Nakon požara u Krivaji: Na posao vraćeno 20 radnika

Zavidovići – Direktor i vlasnik Tvornice montažnih kuća Krivaja iz Zavidovića Ismet Mujanović vratio je na posao 20 radnika koje je nakon avgustovskog požara u ovoj tvornici poslao na biro rada.

Učinio je to nakon što su istekla tri mjeseca tokom kojih su spomenuti radnici po zakonu imali pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Za portal Indikator.ba izjavio je da ih je „ponovo primio u radni odnos da ne bi ostali bez sredstava za život“.

Od njega smo saznali da Vlada Zeničko-dobojskog kantona još nije uplatila niti jednu od obećanih 20.000 KM. Novac je trebalo da bude doznačen na račun tvorničkog sindikata.

Prije izbijanja požara koji je potpuno uništio proizvodne hale ova fabrika je zapošljavala 200 radnika.

Izuzimajući spomenutih dvadeset ostalima radni staž nije ni dana prekidan i proteklih mjeseci imali su redovna primanja.

Proteklih mjeseci radili su na otklanjanju posljedica požara te u pilani i pogonima stolarije u kojima je unatoč teškoćama pokrenut dio proizvodnje.

Mogli bi raditi i više ali su limitirani nedostatkom prostora.

Načelnik opštine Zavidovići Suad Omerašević za Indikator.ba kazao je da je ohrabren ovim Mujanovićevim potezom s obzirom na veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u gradu.

Događanja u Zavidovićima, posebno Krivaji s velikom pažnjom prate i u Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona. Predsjednik te asocijacije dr. Šefkija Botonjić smatra da napori vlasnika i menadžera Tvornice montažnih kuća zaslužuju konkretnu – finansijsku podršku svih nivoa vlasti. Ona je potrebna i zbog činjenice da je riječ o kompaniji koja izvozi gotovo sve što proizvede i veoma dobro kotira na evropskom tržištu sklopivih kuća.

Menadžment fabrike trenutno čini veliki napor da obavi kvalitetne pripreme za gradnju nove industrijske hale površine 6.000 kvadrata u što bi trebalo uložiti oko četiri miliona KM.

„Koliko nam je potreban novac toliko bi nam veoma važno bilo da nas vrijeme posluži pa da na proljeće započnemo izgradnju“, kazao je Ismet Mujanović najavljujući da bi ukoliko ubrzo dobije kredit hala mogla biti završena do juna.

(NN, indikator.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime