Nakon Izvještaja EU-a i pozitivne ocjene: BiH tek predstoje zadaci koje treba sprovesti u djelo

0
21

evropska komisija

BiH – Iako je Evropska komisija u svom Izvještaju o stanju u BiH našoj zemlji dala pozitivnu ocjenu, tek sada predstoji posao na ispunjavanju zadataka koje od domaćih lidera očekuje EU.

Za kredibilno podnošenje aplikacije za članstvo u EU nije neophodno ispuniti sve zahtjeve iz Reformske agende, nego pokazati jasnu spremnost za njeno provođenje.

Domaće vlasti, prije svih entiteti, trebali bi da usvoje set zakona iz oblasti reforme penzionog sistema, a RS bi još trebala da usvoji novi zakon o radu. Neposredno nakon usvajanja treba krenuti i provedba ovih zakona. To bi za EU bio dovoljan pokazatelj o ozbiljnoj namjeri za sprovođenje Agende.

Mehanizam koordinacije

Osim Agende, najveći posao domaće vlasti će imati kod uspostave mehanizma koordinacije, jačanje javne uprave i adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Mehanizam koordinacije predstavlja dogovor o načinu i dinamici usvajanja i provedbe reformskih zakona i propisa. Na taj način bi se trebalo postići da svi nivoi vlasti u BiH imaju isti stav o nekom određenom pitanju, u nastupu prema EU-u.

– Čak 2003. godine održavanje sastanaka čelnika državnih i entitetskih institucija formalizovano je određenom odlukom. Međutim, sve garniture vlasti koje su došle nakon toga zanemarile su tu odluku, koja je praktično još uvijek na snazi – kaže sagovornik iz Vijeća ministara BiH, piše Faktor.

Prepoznat zamah

Domaće vlasti će morati posebno raditi na jačanju javne uprave. Tim prije što će EU, nakon prijema aplikacije, našim vlastima uputiti niz upitnika na koja će se morati odgovoriti u veoma kratkom roku.

Kredibilnost aplikacije BiH će se ocjenjivati i na osnovu toga da li će biti adaptiran SSP.

– Tačno je da je Hrvatska pokrenula ovo pitanje, nakon što je izgubila povlašteni status prilikom izvoza roba u BiH prijemom u EU i napuštanjem CEFTA sporazuma. Međutim, pregovore o adaptaciji SSP-a, odnosno njegovog trgovinskog dijela BiH će voditi sa EU-om, a ne sa Hrvatskom, tako da će sve ono što bude dogovoreno vrijediti za sve zemlje članice Unije – dodao je sagovornik.

Reformski prioriteti

O ispunjavanju zadataka koji se nalaze pred BiH govorio je i komesar za proširenje Evropske komisije Johannes Hahn.

– BiH je pokazala da može početi realizovati reformske prioritete kada njene vlasti, lideri i političke stranke ulože istinske napore na iznalaženju načina za zajednički rad. Premda se BiH postepeno vratila na reformski put, zemlja se i dalje suočava s ozbiljnim socioekonomskim izazovima poput visoke stope nezaposlenosti – kazao je Hahn.

(bportal.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime