Nakon duže rasprave podržan Nacrt zakona o principima obrazovanja odraslih

0
0

news-2012-July-predstavnicki_dom_federalnog_parlamenta__4__947699875Sarajevo – Nacrt zakona o principima obrazovanja odraslih u Federaciji BiH, kojim bi se trebala urediti oblast obrazovanja odraslih na principu cjeloživotnog učenja, jačeg povezivanja socijalnih partnera i veće mobilnosti radne snage podržao je na današnjoj sjednici …

… Predstavnički dom Federalnog parlamenta, gdje su poslanici o ovom nacrtu vodili dužu raspravu.

– Evropska komisija je htjela da ovaj zakon bude na državnom nivou. Nažalost, zbog opstrukcija u Republici Srpskoj to nije bilo dozvoljeno. Nakon toga je trebala biti usvojena strategija o obrazovanju odraslih u BiH, što također nije bilo dozvoljeno od predstavnika vlasti iz RS-a. Tako je na kraju Vijeće ministara BiH usvojilo dokument odnosno strateške pravce vezane za obrazovanje odraslih – kazao je u izjavi za Agenciju FENA Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

Intencija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje je izradilo tekst zakona, bila je, kako kaže Mašić, da napravi određen model zakona koji će služiti kao urnek za zakone koji trebaju biti usvojeni na kantonalnom nivou da “ne bismo dobili šumu legislativnih propisa koji će se razlikovati od kantona do kantona”.

– Ovim zakonom se ne uzurpira bilo čija nadležnost. On nema svoj normativni dio, niti može naložiti, a niti nalaže i zato se zove Zakon o principima obrazovanja odraslih u FBiH – rekao je Mašić.

Dodao je da zakon uključuje “neophodnost donošenja rješenja na nižim nivoima, prije svega kantonu”, nadajući se da će u ovu oblast početi uvoditi red.

Besima Borić, poslanica SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, tokom rasprave je istakla da je u skladu s evropskim načelima i zakonima i Evropskoj povelji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema.

Razlozi za donošenje zakona o principima obrazovnja odraslih u FBiH vezani su za harmonizaciju stanja u toj oblasti u kantonima FBiH.

Unatoč ovome, poslanica HDZ-a BiH Katica Čerkez kazala je da je obrazovanje odraslih regulisano kantonalnim zakonima i nema potrebe da se donosi na federalnom, odnosno državnom nivou.

Predsjednik Kluba HDZ-a Marinko Čavara istakao je da se donose zakoni koji su neustavni, te da ih predlaže neustavni predlagač.

– Nekorektno je i bezobrazno koristiti ovaj nacrt zakona u obračunu s političkom partijom čiji sam ja član – kazao je poslanik SDP-a Kadrija Modrić, moleći “kolegu Čavaru da se vrati na temu rasprave”.

Na ovo je reagovao i poslanik SDP-a Mahmut Alagić govoreći da “umjesto da oblast obrazovanja dignemo na državni nivo, HDZ čini sve da to ostane u mahalskim okvirima, pa imamo fakultete sa jednom kancelarijom”.

– Ne razumijem ovoliko netolerantnosti spram oblasti koja je neuređena u BiH – istakao je Alagić.

Zakonsko uređenje oblasti obrazovanja odraslih, kako stoji u obrazloženju zakona, inicirale su institucije BiH i FBiH, jer nedostaju sistemska rješenja kako bi se ova oblast uredila što se, prije svega, ogleda u donošenju odgovarajućih zakona obrazovanja odraslih.

U pripremu teksta nacrta zakona bili su uključeni predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Privredne komore FBiH, Obrtničke komore FBiH, Federalnog ministarstva finansija, Udruženja poslodavaca FBiH, Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, kao nevladinih organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih, te vanjski eksperti.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime