Nakon 70 godina razdvojenosti tokom hadža se susrela sa bratom

0
4
Palestina – Ove godine na hadžu, nakon sedamdeset godina razdvojenosti susreli su se brat i sestra Palestinci. Hadžinica Fatima el-Hered susrela je nakon sedamdeset godina svoga brata, njegovu suprugu i djecu.
Ona je za novine Mekka izjavila: “Uprkos puno godina nada u mom srcu da ću susresti brata nije nestala.”
Osjećanja su bila snažna, svi su plakali, a Fatima je izjavila da je susretom s bratom, nakon 70 godina zaboravila sve poteškoće i nedaće koje je kroz život pretrpjela.
Od izraelske okupacije Palestine 1948. godine pa do danas, Palestina je podijeljena geografski a palestinski narod je stoga podijeljen na različite identitete- Palestinci koji žive u Jerusalemu imaju jerusalemska identifikaciona dokumenta koja im omogućavaju da žive unutar granica grada, kako je to definisala izraelska okupacija, ili unutar Zelene linije, čime im je također omogućen pristup obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i drugim uslugama.
Palestinci koji žive na Zapadnoj obali ili Pojasu Gazze nalaze se pod kontrolom Palestinske samouprave ili ‘palestinskih administrativnih vlasti’ kao što je definisano Sporazumom u Oslu. Oni posjeduju palestinska identifikacina dokumenta/lične karte koje obično izdaje Palestinaska samouprava. Prema ovim dokumentima, građani Palestine koji žive u Pojasu Gazze nemaju pravo kretanja između Zapadne obale, Pojasa Gazze, Jerusalema ili područja Zelene linije, dok je Palestincima koji žive na Zapadnoj obali uskraćeno pravo kretanja između Jerusalema i Zapadne obale. Prema izraelskom zakonu bit će uhapšena i pritvorena svaka osoba sa palestinskim identifikacionim dokumentima koja se pronađe unutar Zelene linije.
Veliki broj palestinskih porodica je razdvojen uslijed različitih identifikacionih dokumenata i izraelskih zakona i politika koje ograničavaju kretanje Palestincima i ograničavaju ujedinjavanje porodica. Patnju porodica pogoršavaju različiti sudski sistemi i zakoni koji su na snazi na palestinskim teritorijima i Izraelu, što se prije svega odnosi na pitanja koja završavaju na sudovima poput razvoda, alimentacije ili skrbništva nad djecom.

Različiti identifikacioni dokumenti Palestinaca dovode do zabune unutar iste porodice, prije svega u slučajevima sklapanja braka između osoba sa različitim ‘identitetima’. Međutim, Palestinci i dalje sklapaju brakove uprkos ovoj prepreci.

Zakon o državljanstvu iz 2003. godine je izraelski zakon koji zabranjuje davanje boravka ili državljanstva bilo kojoj osobi iz palestinskih teritorija koje su okupirane tokom 1967. ukoliko stupe u brak sa izraelskim državljanom, bez obzira da li potonji ima izraelski pasoš ili ličnu kartu. Izrael je također uveo restrikcije i stroge propise o aplikacijama za spajanje porodice i veliki broj takvih zahtjeva je odbijen. To sprječava aplikante da uđu na područje Jerusalema ili unutar Zelene linije kako bi posjetili svoju rodbinu. Porodice se suočavaju sa odlukom da biraju između da žive u mjestu podnošenja aplikacije ili da ne posjećuju svoje porodice dok se spajanje ne odobri, iako nema garancija da će doći do pozitivne odluke.

Veliki broj žena udajom u druga područja Palestine nikad više ne vidi članove porodica upravo zbog velikog broja administrativnih zabrana.
Žena koja želi da se uda ima dvije opcije- ili da preda aplikaciju za boravak i aplicira za ponovno ujedinjenje, ili da ne aplicira za ponovno ujedinjenje i živi izvan Jerusalema i područja Zelene linije. Ukoliko ima jerusalemsku ličnu kartu i odluči da živi sa mužem koji ima palestinsku ličnu kartu, rizikuje svoju ličnu kartu jer izraelske vlasti joj mogu zabraniti pristup velikom broju usluga, uključujući socijalno osiguranje, liječenje i obrazovanje. Žena koja ima jerusalemsku ličnu kartu ili izraelsko državljanstvo može izgubiti pravo na prebivalište ili državljanstvo ukoliko se uda za muškarca koji živi van Jerusalema ili Palestinca koji živi izvan Zelene linije. Ukoliko se iseli da živi sa suprugom i djecom postoji veliki broj birokratskih procedura koje mora proći a pravo njene djece može dovesti u opasnosti, uglavnom se odnosi na njihovo pravo na državljanstvo. Mogu izgubiti pristup liječenju i obrazovanju.
Poteškoće sa kojima se suočavaju žene zbog složenih zakona i procedura i izraelske okupacije na palestinskim teritorijama dovodi do razdvajanja porodica. Neuspjeh međunarodne zajednice da intervenira u rješavanju ovih pitanja znači da će se nastaviti gorka stvarnost rasne diskriminacije i kršenja ljudskih prava.
IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime