Nakon 24 godine prvi bajram-namaz u Carevoj džamiji u Foči

0
22

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog održana je u Carevoj džamiji u Foči, što je prvi put nakon 24 godine od rušenja tog vjerskog objekta u ratu.

Nekoliko stotina vjernika prisustvovalo je prvom namazu u toj džamiji nakon njene obnove.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Ono što smo danas pokušali kazati u Foči, u Carevoj džamiji, jeste da nam je svima potrebno da se pozabavimo izgradnjom u sebi samima mirnoće, mira koji nam je svima tako potreban. Ne govorimo o floskulama već da mi kao ljudi sa sobom uradimo toliko da sa sobom budemo na miru, a kad to izgradi svako od nas kao čovjek, kao jedinka, Božije stvorenje, u konačnici – bez obzira ko smo, šta smo, onda će biti prilike da taj unutrašnji mir prenesemo na okolinu, u društvo u kome živimo.

Kad budemo imali toliki broj pojedinaca koji će to uspjeti izgraditi onda ćemo vjerovatno imati mirniji zrak u ovoj zemlji i dalje. Mir nema nikakvu alternativu ni u nama samima, čak i da sami živimo na svijetu“, rekao je muftija Pitić.

Hutba posvećena miru među ljudima

“Onaj ko je miran sa sobom miran je i sa Bogom i sa svim ljudima i niko od njega neće biti bihuzur ni na koji način”, dodao je Pitić.

Po njemu, nije slučajnost da je prva hutba u Carevoj džamiji u Foči nakon 24 godine od njenog rušenja, posvećena miru među ljudima.

“To je nešto što je kontinuitet u našim odnosima sa samima sobom. Lahko je drugim ljudima držati lekcije i govore kako bi trebali i šta bi trebali, ali najteže je to kazati samom sebi, izgraditi i potvrditi kod samog sebe. Kad to uradimo sa sobom i svojom dušom onda će to okolo biti puno lakše i ugodnije za živjeti, raditi i privređivati.

Bojim se da nam ovoliko nemira u nama samima neće pomoći da izgradimo ovu zemlju onakvu kakvu želimo i nadam se, ako Bog da, da će biti toliko pozitivne energije u nama da to jednom prelomimo i kažemo da nam svima treba unutrašnji mir pa da pokušamo to proširiti na svoje okruženje, na ljude s kojima živimo i da nam svima bude bolje”, poručio je Pitić.

Nakon bajram-namaza u Carevoj džamiji vjernici su razmijenili čestitke i najljepše bajramske želje.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime