Nakon 14 godina u Guantanamu, opet uči da bude otac i muž

0
4

Shaker Aamer kaže kako je tokom 14 godina pritvora bio žrtva svirepe torture i najmanje 200 puta ispitivan.

Nakon 14 godina patnje u zatvoru Guantanamo, nedavno oslobođeni zatvorenik iz tog zloglasnog zatvora Shaker Aamer kaže kako je počeo novi život i da ponovo uči kako je biti otac i suprug, prenosi agencija Anadolija.

Britanski list Mail on Sunday objavio je emotivnu priču o 48-godišnjem Aameru, porijeklom iz Saudijske Arabije, koji legalno živi u Velikoj Britaniji.

Ističući kako je tokom 14 godina pritvora u Guantanamu bio žrtva svirepe torture, Aamer je kazao da je u tom periodu najmanje 200 puta bio ispitivan. Istakao je kako je svakodnevno bio fizički maltretiran od čuvara, koji su ga prisiljavali da prizna s kojom radikalnom grupom u Velikoj Britaniji je sarađivao.

“Bezbroj puta sam pretučen, mučili su me glađu, držali me u hladnim prostorijama i nisu dozvoljavali da spavam. Sva patnja koju sam prošao je nestala kada sam na vratima vidio suprugu Zinneeru. To je bio momenat i prizor koji sam sanjao 14 godina. Samo sam je čvrsto zagrlio i plakali smo dugo”, rekao je.

‘Iidite iz ove zemlje…’

Naglašavajući kako ima četvero djece i da najmlađe nije ni vidio do izlaska iz zatvora, Aamer je naveo da ponovo uči živjeti normalan život i kako je to biti otac.

Osvrnuvši se na aktuelne prijetnje i prethodne napade u Velikoj Britaniji, Aamer je istakao kako se nevini ljudi, žene i djeca ne smiju ubijati ni u ratu, a kamo li u miru i zemlji koja tim istim napadačima daju dozvolu za boravak.

“Ako ste ljuti na Veliku Britaniju, idite iz ove zemlje”, poručio je Aamer pripadnicima radikalnih grupa koje djeluju u toj zemlji.

Aamer je rekao kako će pokrenuti sudski postupak za naplatu odštete za duševnu bol koju su mu britanska Vlada i tamošnji mediji nanijeli tokom njegovog, kako tvrdi, neosnovanog odvođenja u Guantanamo.

On je neposredno nakon napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine uhapšen, zbog sumnje da “sarađuje s teroristima u Afganistanu”. Optužnice protiv njega su oborene 2007. godine, ali je oslobađanje čekao još osam godina.

Zatočeno još 107 osumnjičenih

On je tokom postupka potvrdio da je 2011. godine putovao u Afganistan radi privatnih poslova, ali da nema veze s teroristima.

Oslobođen je u oktobru ove godine iz Guantanama, u kojem je bio poznat kao posljednji “Britanac”, jer je oženjen britanskom državljankom.

Zatvor u američkoj vojnoj bazi na Kubi u zaljevu Guantanamo otvoren je početkom 2002. godine, kada je tadašnji američki predsjednik George W. Bush proglasio rat globalnom terorizmu.

Njegov nasljednik Barack Obama je tokom predizborne kampanje 2008. godine najavio zatvaranje tog zatvora, ali to do sada nije učinjeno.

U zatvorskom kompleksu u Guantanamu još uvijek ima 107 zatvorenika, koji se terete za “saradnju s teroristima”.

Izvor: Al jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime