”Najveće opterećenje Općinskom sudu Mostar je nerazdvojenost sudskih i komunalnih predmeta”

0
35

europskidan-civilnepravdeMostar – Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH u suradnj s Županijskim sudom u Mostaru i Općinskim sudom Mostar danas je organiziralo obilježavanje Europskog dana civilne pravde.

U sklopu obilježavanja održan i okrugli stol na temu “Sudska nagodba kao način smanjenja broja nerješenih predmeta u sudovima”.

Tim povodom u izjavi za medije predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milorad Novaković kazao je kako u BiH ima završenih oko dva milijuna predmeta, od kojih su 1,5 milijuna komunalni predmeti.

”Pravosuđe će, ako se izuzmu komunalni predmeti, ući u fazu u kojoj će u dogledno vrijeme biti riješeni svi stari predmeti”, dodao je Novaković.

Govoreći o komunalnim predmetima, on je kazao kako su sudovi te predmete uglavnom obradili, ali da socijalna karta stanovništva BiH – nezaposlenost i velik broj umirovljenika s malim mirovinama – dovodi do spore provedbe izvršnog postupka.

“Država, zajedno s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem, to treba riješiti tako da se donese strategija kojom će se, ako su predmeti sudski obrađeni, izbrisati iz suda i, kad bi se tako radilo, bh. pravosuđe nikako ne bi spadalo u red neažurnih”, kazao je Novaković.

Komentirajući izjavu ministara pravde Federacije BiH Zorana Mikulića koji je kazao kako je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće generator korupcije u BiH, Novaković je kazao da je ta izjava netočna, proizvoljna i neodgovorna.

On je pozvao ministar Mikulića i sve one koji imaju dokaze za korumpiranost u bilo kojemu sudu da to odmah prijave nadležnim organima i da o tome obavijesti Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, istaknuvši kako nitko tko vrši korupciju nije pošteđen.

Govoreći o radu Općinskog suda Mostar njegov predsjednik Marin Zadrić kazao je da se kada se govori o radu Suda moraju izdvojiti pravi sudski predmeti od komunalnih predmeta, koji, po njegovim riječima, najviše opterećuju pravosuđe BiH pa tako i Općinski sud Mostar.

Govoreći o sudskim nagodbama i koliko se one kod nas provode, predsjednik Županijskoga suda u Mostaru Mladen Jurišić kazao je kako se u SAD-u 92 posto parnica i sukoba rješava nagodbom, te da većina sudova za nagodbu kažu da je to način efikasnog i brzog rješavanja slučajeva. Međutim u BiH, kad je riječ o nagodbi, situacija nije zadovoljavajuća, kazao je Jurišić.

“Nismo zadovoljni rezultatima kad govorimo o sudskim nagodbama. To još nije zaživjelo kod građana BiH i oni nagodbu ne prihvaćaju kao sredstvo rješavanja problema”, istaknuo je Jurišić.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime