Najveća evropska džamija biće u Bukureštu

0
31

Ramazanska molitva u petak na stadionu „Dinama” u Bukureštu (Foto Beta)

Svijet – Vlada premijera Viktora Ponte povukla je jedan neobičan, neki tvrde neobjašnjiv, potez, koji je već nazvan „islamski gambit”. Gambit je šahovska zamka ili žrtva.

Rumunska vlada je donijela odluku da se u Bukureštu veoma brzo izgradi džamija koja će biti najveća u Evropi. Uz tu džamiju, koja će moći da primi odjednom 2.000 vernika, ići će čitav kompleks objekata – univerzitet za, navodno, 6.000 studenata islamistike, biblioteka, prostori za rekreaciju i kantina za 100 nevoljnika dnevno. Sve će to biti sagrađeno u stilu arhitekture iz doba osmanske ere.

Za ovu džamiju rekord država daje rumunskoj muslimanskoj zajednici u koncesiju na 49 godina teren od 11.000 kvadratnih metara. Džamija će biti podignuta u veoma traženoj sjevernoj zoni prjestonice. Novac za izgradnju (tri miliona evra) daje Turska.

Kako piše turski list „Dejli sabah”, Ankara će zauzvrat dati teren u Istanbulu za izgradnju jedne pravoslavne crkve i rumunskog groblja.

Iz zvanične statistike se vidi da u Rumuniji živi ukupno 80.000 muslimana. Od toga u Bukureštu obitava njih oko 10.000, od kojih polovinu sačinjavaju savremene pridošlice iz raznih arapskih zemalja, koje su i najaktivnije.

Rumunski muslimani su koncentrisani uglavnom u istočnoj pokrajini Dobrudža, koju zapljuskuju Crno more i Dunav. Ta je pokrajina pripadala Turskoj sve do 1877, kada ju je Rumunija anektirala. U Dobrudži je postojalo na desetine džamija, dok na teritoriji Vlaške i Moldavije, kasnije Rumunije, po dogovoru sa Turskom, uz plaćanje određenog danka, tokom vjekova, džamije uopšte nisu građene.

Trenutno, Bukurešt ima četiri džamije manjih dimenzija i više molitvenih mesta. Islamska zajednica smatra da je to nedovoljno.

(politika)

 

 

Source: SvijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime