Najuspješnija Vlada do sada: Šarović ponovo najbolji ministar

0
1
5672ed50-152c-4545-9341-7f5e0a0a0a80-tabela-ministri-700x402Sarajevo – U velikoj anketi Slobodne Bosne sudjelovalo je deset urednika i novinara vodećih bh. medija, koji su numerički, od 1 do 5, ocijenili rad Vijeća ministara BiH u 2015. godini i rad svakog ministra ponaosob.

Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, formiran prije nekih desetak mjeseci, dobio je s različitih evropskih adresa dobre ocjene za dosadašnji rad i smjer pokrenutih reformi, o čemu, pored ostalog, svjedoči i do sada najpovoljniji Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

I deset urednika vodećih medija u BiH, dnevnih listova, televizija, internetskih portala, slaže se s ocjenom da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH najuspješniji do sada, pri čemu većina anketiranih urednika smatra da se uspjeh Vijeća ministara BiH dobrim dijelom temelji na snažnoj podršci evropskih čelnika, koji više nego ikada ranije podupiru reforme u BiH i ohrabruju pridruživanje naše države Evropskoj uniji.

OCJENA SEDME SILE

U anketi Slobodne Bosne, u kojoj je sudjelovalo deset urednika i novinara vodećih medija u BiH, nastojali smo doznati ne samo ocjenu rada Vijeća ministara u cjelini, nego i svakog ministra ponaosob. Anketirane urednike zamolili smo da rad svakog ministra ocijene numerički, u rasponu od 1 do 5, i da u najkraćim crtama obrazlože izrečenu ocjenu.

Na identičan način anketirali smo novinare i o proteklom sazivu Vijeća ministara BiH, također nakon prve godine rada, i tada je prosječna ocjena rada (2,4) bila jedva prolazna, pri čemu tri ministra – Damir Ljubić, Nikola Špirić i Bariša Čolak – nisu dobila prolaznu ocjenu. U proteklom sazivu Vijeća ministara BiH, najbolje ocijenjeni ministar bio je Mirko Šarović s prosječnom ocjenom 3,1.

Anketirani urednici ponovo su Šarovića ocijenili kao najuspješnijeg ministra u Vijeću ministara BiH, s prosječnom ocjenom 4,3, ispred drugoplasiranog šefa bh. diplomatije Igora Crnatka (4,0) i trećeplasiranog premijera Denisa Zvizdića s prosječnom ocjenom 3,8.

tabela-ministri

EVROPSKA PODRŠKA

Ukupan rad Vijeća minstara BiH dobio je prosječnu ocjenu 3,2 , pri čemu ni jedan ministar nije dobio nižu (prosječnu) ocjenu od 2,2, koliko je dobio najlošije ocijenjeni ministar pravde Josip Grubeša. Prilično lošije ocjene od drugih dobile su i jedine dvije dame u Vijeću ministara BiH – Semiha Borovac 2,5 i Marina Pendeš 2,6.

U obrazloženju za najbolju ocjenu za Mirka Šarovića kao i za najlošiju ocjenu za Josipa Grubešu neizostavno se pojavljuje teza da se prvi svojski trudio objasniti javnosti poteze Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok se ministar pravde Josip Grubeša toliko rijetko pojavljivao u javnosti da se stvorio dojam da uopće ništa i ne radi. Šarović je dobio visoku ocjenu i zbog toga što se u javnim istupima fokusirao na konkretne probleme iz domena svog ministarstva, bez suvišnih politikantskih izeta kojima neki ministri pokušavaju prikriti vlastiti nerad i izostanak konkretnih rezultata.

Visoke ocjene za ministra Crnatka i premijera Zvizdića najčešće su obrazložene sve boljim kontaktima BiH s Briselom i evidentnim napretkom u pregovorima oko pridruživanja BiH Evropskoj uniji. I Crnadak i Zvizdić posljednjih mjeseci „visili“ su u Briselu, pokušavajući iskoristiti povijesnu priliku koja se državi ukazala preko njemačko-britanske inicijatve i naglašenog interesa EU nomenklature za evropsku perspektivu BiH.

U anketi su sudjelovali urednici i novinari 10 vodećih bh. medija (Dnevni avaz, BNTV, Večernji list, TV1, Hrvatski mjedijski servis, BH Dani, BHT, ATV, FTV, Nezavisne novine).

 

(SB)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime