Najmlađi doktor u BiH Husein Vilić odbranio doktorsku disertaciju

0
277

timthumbCazin – Nedjelja 15.12.2013. biće svakako zabilježena u historiji Cazina ali i Univerziteta u Bihaću po još jednoj uspješno odbranjenoj doktorskoj disertaciji. Naime, naš sugrađanin, vijećnik u Općinskom vijeću Cazin (SDA) do danas magistar, a sada doktor nauka Husein Vilić uspješno je odbranio svoju doktorsku disertaciju čime je stekao pravo na naučni stepen ”Doktora biotehnoloških nauka”, pred Komisijom u sastavu:

Rektor Univerziteta u Bihaću Prof. dr. Refik Šahinović -mentor

Prof. dr. Dragutin Matarugić poznati ekspert na području USK-a sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci-član Komisije

Prof. dr. Halil Omanović iz Sarajeva-direktor IFAD-a-predsjednik Komisije

U prepunoj sali za predavanje Biotehničkog fakulteta u Bihaću, gdje je bilo više desetina prisutnih, a koje su sačinjavali uža i šira porodica, prorektori, dekani i prodekani Univerziteta u Bihaću, profesori,asistenti, prijatelji, studenti, među kojima je poziv dobio i naš portal. Nakon što je uvodnu riječ imao Predsjednik komisije Prof. dr. Halil Omanović, u kojoj je ukratko iznesena biografija sada već dr. Huseina Vilića, mentor Prof. dr. Refik Šahinović, rektor Univerziteta u Bihaću, se osvrnuo na ocjenu doktorske disertacije i sami istraživački rad Huseina Vilića koji je trajao punih pet godina.

Nakon uvodnog protokola riječ je preuzeo kandidat, glavni protogonist današnjeg događaja Husein Vilić. Tema doktorske disertacije je bila “OSNOVNE METODE U POVEĆANJU REPRODUKTIVNE EFIKASNOSTI OVACA RASE PRAMENKA I ANALIZA EKSTERIJERNIH SVOJSTAVA”. Od samog početka izlaganja dr. Vilić je bio apsolutno siguran u svaku iznesenu rečenicu i bez imalo sumnje u svoje riječi prezentiao svoje dugogodišnje istraživanje. Proces koji je trajao više godina nije bio nimalo jednostavan, radilo se na više lokacija, pored Cazina i Bihaća, istraživanja su vršena i na područku Kupresa i Vlašića. Dr. Vilić je pomoću više metoda uspio doći do pozitivnih rezultata kako da se unaprijedi proizvodnja, prije svega janjećeg mesa u ovčarstvu, a što će svakao korisititi i proizvođačima u ovoj grani poljoprivrede. Prisutni su od prve do zadnje minute zaista s pažnjom i zanimanjem slušali ovo izlaganje što je i Komisija na kraju potvrdila svojim komentarom. Kako je običaj na kraju, trebala su uslijediti i pitanja članova Komisije ali i ostalih gostiju. Međutim, Komisija je bila i više nego zadovoljna argumentima i sadržajnošću izlaganja tako da su jednoglasno odustali od bilo kakvog daljnjeg ispitivanja. Iz prisutne publike stigla su ipak dva pitanja na koje je dr. Vilić detaljno i stručno odgovorio, a na koje se nadovezao i mentor Šahinović.

Nakon kraćeg povlačenja Komisije radi donošenja konačne odluke, predsjednik, Prof. dr. Halil Omanović zamolio je prisutne da ustanu te saopćio da je kandidat magistar nauka Husein Vilić ODBRANIO doktorsku disertaciju pod nazivom: ”OSNOVNE METODE U POVEĆANJU REPRODUKTIVNE EFIKASNOSTI OVACA RASE PRAMENKA I ANALIZA EKSTERIJERNIH SVOJSTAVA” i time stekao pravo na naučni stepen”Doktora biotehnoloških nauka”.

Uslijedio je pljesak prisutnih, koji su potom izrazili čestitke novom doktoru nauka te fotografisanje čime će zauvijek biti zabilježen ovaj značajan datum. Ovo svakako nije kraj istraživanja na kojima je dr. Vilić i do sada radio, a što će svakako i u budućnosti korisiti ovoj grani nauke.

Obzirom da je dr. Vilić Husein član općinskog Vijeća Cazin, Stranka Demokratke Akcije (SDA) je dobila jako kvalitetan kadar koji će u budućnosti koristiti svim građanima općine Cazin kada je u pitanju prosperitet naše općine ali i poljoprivredne proizvodnje koja je u velikoj mjeri zastupljena na našim prostorima.

B I O G R A F I JA

Dr.sc. Husein Vilić, sin Muniba (zvani Niboja) i Ajke, rođen je 16.09.1979. godine u Cazinu, općina Cazin, sa stalnim mjestom boravka u Mutniku. Gimnaziju u Cazinu, opći smjer, završio je 1998. godine. Iste godine upisuje Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, poljoprivredni odsjek. 2002 godine je uspješno završio studij sa prosjekom ocjena 8,53 i time stekao akademsko zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede-opći smjer. U novembru 2003. godine upisuje poslijediplomski-magistarski studij na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, odsjek stočarstvo, smjer reprodukcija domaćih životinja. Sve ispite predviđene nastavnim planom i programom odslušao je i položio sa prosječnom ocjenom 9,17. Magistarski rad pod nazivom «Primjena hormona kao metoda povećanja reproduktivne aktivnosti ovaca na području Unsko-sanskog kantona» uspješno je odbranio 05.05.2007. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu te time stekao akademski naziv magistra poljoprivrednih nauka.

Od 02.06.2003 godine zaposlen je na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću kao asistent na predmetima Anatomija sa fiziologijom domaćih životinja i Opšte stočarstvo na kojima je i imao izbor u zvanje asistenta. Odluku o saglasnosti na izbor u zvanje višeg asistenta na predmetima Anatomija domaćih životinja, Opšte stočarstvo i Reprodukcija domaćih životinja dobio je 04.04.2008. godine. Također je izabran u zvanje Višeg asistenta na predmetu Etologija. Član je nekoliko Komisija koje su formirane pri Fakultetu. Kandidat je član Općinskog vijeća Cazin u drugom mandatu. Rješenjem dekana Fakulteta, imenovani je član Stručnog tima za vršenje poslova izrade projekata iz oblasti poljoprivrede. Također, bio je član privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću do njegovog upisa u sudski registar odnosno do registracije Univerziteta u Bihaću kao pravnog lica, a čime je dao svoj maksimalan doprinos završetku ovog, za Univerzitet u Bihaću, veoma važnog procesa. Objavio je do sada 27 naučnih i stručnih radova, učestvovao u radu nekoliko naučnih i stručnih skupova iz područja poljoprivredne problematike, te je učestvovao u realizaciji 5 projekata kao i seminara vezanih za reformu visokog obrazovanja, odnosno primjene Bolonjske deklaracije. Koautor je dva univerzitetska udžbenika. Trenutno je na funkciji voditelja poljoprivrednog odsjeka na Biotehničkom fakultetu. Služi se engleskim i njemačkim jezikom. Poznaje i koristi savremene operativne informatičke tehnologije i rad sa Windows programskim paketima. Oženjen je i otac dvoje djece.

(cazin.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime