Najkvalitetnija gaza u Evropi dolazi iz Velike Kladuše

0
22

saniteks-radi-punom-parom-najkvalitetnija-gaza-u-evropi-dolazi-iz-velike-kladuse_1456252027_1Velika Kladuša – I pored svih izazova u poslovanju, Saniteks iz Velike Kladuše održao je dobru reputaciju, prepoznatljivost brenda i kvalitet proizvoda na globalnom tržištu, te ogromno tehnološko-proizvodno iskustvo, što je dobra osnova za dugoročan rast i razvoj.

Prepoznala je to i Prevent grupacija, čijim je ulaskom u vlasničku strukturu, kao najveći pojedinačni dioničar, Saniteks dobio ozbiljnog strateškog partnera.

Reputacija

– Dobru reputaciju i poziciju planiramo ojačati prvenstveno obezbjeđivanjem najkvalitetnije gaze i proizvoda od gaze po čemu smo uvijek bili prepoznatljivi. To je, između ostalog, naša osnovna konkurentska prednost na tržištu jer smo među rijetkima u Evropi koji imaju vlastiti pogon za proizvodnju gaze. Stabilizacijom novčanih tokova stvaramo preduslove za redovno servisiranje naših kupaca na globalnom tržištu, čime ćemo vratiti ugled i uspostaviti redovnu dinamiku snabdijevanja našim proizvodima. Saniteks je dugi niz godina imao saradnju sa globalnim liderima u oblasti proizvodnje medicinskih sredstava, pa su naše trenutne aktivnosti usmjerene na pokretanje novih projekata i pozicioniranje Saniteksa na lidersku poziciju u ovoj oblasti, kazao je direktor društva Nermin Kadrić.

Nova uprava je, kako nam je kazao Kadrić, u kratkom roku identifikovala probleme koje treba rješavati i ključne procese koje je potrebno mijenjati.

– Odnosi sa kupcima i dobavljačima, kako na domaćem tako i na ino-tržištima, su bili u dobroj mjeri narušeni, procesi proizvodnje su bili raspoređeni na više lokacija u Velikoj Kladuši i Bužimu, čime se mnogo gubilo na produktivnosti i bespotrebno su se povećavali troškovi proizvodnje. Do sada smo uspjeli da stabilizujemo odnose sa postojećim kupcima i dobavljačima, te na mjesečnom nivou obezbjedimo primanja svim radnicima, istakao je Kadrić.

Kako je kazao Mensur Musić, direktor za proizvodnju, kvalitet i razvoj u Saniteksu, u završnoj fazi je projekt renoviranja proizvodnih pogona i konsolidacije proizvodnih procesa svih sanitetskih materijala i medicinskih sredstava na lokaciji Velika Kladuša. Svi procesi će se obavljati u dvije faze (bazna proizvodnja i finalizacija), gdje će uz brži i optimalan tok materijala i proizvodnih procesa povećati produktivnosti, ostvariti uštede i dobiti na brzini realizacije narudžbi. Lokacija Bužim značajna je zbog savremenog pogona za krojenje i šivanje koji je spreman da realizuje sve projekte u oblasti proizvodnje zdravstvene, modne i zaštitne konfekcije.

– Bitno je istaći da smo renovirali pogon i ponovno pokrenuli proizvodnju vlastite visokokvalitetne gaze, što nam daje višestruke konkurentske prednosti kako zbog kvaliteta, tako i zbog brzine odgovora na zahtjeve kupaca. Sa pravom možemo reći da sada iz naših pogona izlaze najkvalitetniji proizvodi u Evropi. Proizvodni kapaciteti su ponovno na raspolaganju za visok obim proizvodnje i 80 mašina koje se godinama nisu upotrebljavale sada su u funkciji, kazao je direktor Kadrić, te dodao da posluju na više od 20 svjetskih tržišta.

Nova tržišta

Proizvodi Saniteksa su pozicionirani na visoko zahtjevnim tržištima kao što su Njemačka, Švedska, Italija, Češka Republika, gdje se koriste u brojnim zdravstvenim ustanovama, a dugi niz godina su prisutni na dalekim tržištima kao što su Južna Afrika, Australija, te zemlje Bliskog istoka. U narednom periodu planiraju širenje na nova tržišta.

– U prilog tome govori i činjenica da smo odnedavno prisutni na Kosovu, te radimo na uspostavljenju distribucije u Makedoniji. Što se tiče domaćeg tržišta, očekujemo odgovorniji pristup našeg javnog sektora prema kvalitetu gaza, zavoja, kompresa i ostalih materijala koji su predmet javnih nabavki. Saniteks je domaći proizvođač koji ima vrhunski kvalitet i sigurno pruža najbolji omjer kvaliteta i cijene, poručio je Kadrić.

Trenutno je u Saniteksu zaposleno 208 radnika, a kako su kazali, cilj je održavanje ekonomski održivog nivoa zaposlenosti, jer moraju odgovorno pristupiti finansijskoj stabilizaciji firme, te odgovoriti na očekivanja dioničara.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime