Najčešći problemi organizatora manifestacija u BiH: Za ozbiljan sajam treba izdvojiti novac

0
3

Za 19. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016. koji se ove godine u industrijskoj zoni grada na Neretvi održava u partnerstvu sa Republikom Turskom, sve je spremno, istakla je za Anadolu Agency (AA) direktorica sajma Dalfina Bošnjak, kazavši kako će se na sajmu okupiti blizu 800 izlagača iz 24 zemlje svijeta. ( D. Maric - Anadolu Agency )

Sarajevo – Mnogo je sajmova u BiH koji nose naziv međunarodni a da to nisu, te preovladavaju manifestacije općeg tipa, što nije praksa u svijetu.

Učešće domaćih firmi na međunarodnim sajmovima predstavlja jedan od načina kako se bh. privreda predstavlja u svijetu. Naše firme mjesecima se ranije pripremaju za učešće, a od kvalitetnog nastupa također zavisi hoće li naše firme uspjeti ugovoriti posao sa stranim partnerima. Slično je i kad se nastupa na sajmovima u BiH, firme se moraju pripremiti, ali to iziskuje i troškove. Vijeće ministara BiH dodijelit će 270.000 KM za sajamske organizacije u BiH, a riječ je o novcu iz budžeta Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, namijenjenih za podršku organizatorima 18 sajamskih manifestacija u BiH.

Previše sajmova

Predsjednik Grupacije organizatora sajmova pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Muris Pozderac, izjavio je za Faktor da grant sredstva trebaju pomoći domaćim organizatorima.

– Svrha granta je da se većem broju domaćih izlagača olakša nastupanje na sajmovima. U principu, ako neko želi da organizira sajam, treba biti spreman uložiti i novac – navodi Pozderac.

Sajmovi nisu naročito profitabilna aktivnost u našoj državi. Glavni razlog za to je nedostatak kriterija koji za rezultat ima sve veći broj sajmova koje karakterizira manjak kvaliteta.

– Mnogo je sajmova koji nose naziv međunarodni a da to nisu. Kod nas preovladavaju sajmovi općeg tipa, što nije praksa na međunarodnoj sceni. Treba početi s organiziranjem specijaliziranih sajmova na koje će moći doći samo posjetioci iz određene branše – dodao je Pozderac.

Novac presudan

Organizatori sajmova susreću se s mnogim problemima prilikom same organizacije. Prije svega, radi se o nedostatku sredstava za organiziranje ozbiljnog sajma. Problem predstavlja i to što mnogi u organiziranju sajma vide priliku da zarade novac pa to sve ide nauštrb kvaliteta sajamske ponude.

– Veliki je broj sajmova koji nemaju web-stranicu, nemaju validne adrese i prezentiraju se zastarjeli podaci – prokomentirao je Pozderac.

(A. Šečunović/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime