Najbolja matematičarka Evrope: Uspjeh mimo šablona

0
4

Adisa Bolić, Obrazovanje

Bosanski Petrovac – Bosanskohercegovačka učenica Adisa Bolić je osvajačica zlatne medalje na Evropskom matematičkom kupu.

Piše: Fahrudin Vojić

Zlato na Evropskom matematičkom kupu…
Bronza na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi…
Pohvala na svjetskom takmičenju najboljih matematičara…
Ovo su samo neki od uspjeha Adise Bolić, učenice Unsko-sanskog koledža, koja odnedavno pohađa Sarajevo koledž. Rođena je 1998. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je završila osnovnu školu odličnim uspjehom. Tokom osnovnog obrazovanja njen najbolji uspjeh bio je osvojeno treće mjesto na federalnom takmičenju. Matematiku je zavoljela još od malena, a njena ljubav prema matematici razvijala se i jačala kroz igranje logičkih igara i slagalica.

„Kao dijete sam počela razvijati ljubav prema, možda ne tačno matematici, ali više nekim logičkim igrama, slagalicama. Smatram da me je to kasnije podstaklo da zavolim i samu matematiku. U osnovnoj školi sam se počela takmičiti u njoj, mada mi tada nije bila toliki prioritet. Tek sam se u srednjoj školi počela ozbiljnije pripremati i vježbati. Najviše volim raznolikost u matematici. Često se jedan zadatak može uraditi na mnogo potpuno različitih načina, a svaki je na svoj način lijep. Smatram da je matematika bitan faktor u obrazovanju mladih, mada možda ne i najbitniji. Matematikom se planiram baviti čitav život, ali još nisam tačno sigurna na koji način“, otkriva Adisa.

Trud i zalaganje

U njenom matematičkom usponu kaže da su joj najviše pomogli njeni profesori na Unsko-sanskom koledžu u Bihaću, gdje se kvalitetno pripremala i dobivala sve što je bilo potrebno da ostvari uspjeh.

„Po završetku osnovne škole čula sam za Unsko-sanski koledž i nakon što sam dobila stipendiju, te čula dobre priče takmičara iz matematike koji pohađaju tu školu, odlučila sam da je i upišem. Škola mi je znatno pomogla u pripremama, počevši od vrhunskih predavača do održavanja kampova matematike tokom godine u Sarajevu. Također su me oslobađali nekih predmeta, pa umjesto dolaženja na određene časove mogla sam da vježbam matematiku. Prve dvije godine srednje škole sam provela u Unsko-sanskom koledžu, a sada zbog boljih uvjeta za vježbanje i napredovanje u matematici, treći razred pohađam u Sarajevo koledžu“, kaže Bolić.

Za uspjeh, smatra Adisa, treba biti spreman na žrtvovanje i trud, a ljubav prema onome što radite je neophodan faktor ostvarenja dobrih rezultata.

„Mislim da je ključ mog uspjeha bio rad zalaganje, te sama ljubav prema matematici, bez koje se po mom mišljenju ne može mnogo uspjeti na takmičenjima. Zlatna medalja sa EMC-a nije bila toliko očekivana. Nadala sam se da ću dobro uraditi test, ali ne i toliko dobro, tako da sam se prilično iznenadila i obradovala rezultatima“, ističe Adisa Bolić.

Matematika kao pomoć

Kako to voli kazati Ken Robinson – današnja djeca uglavnom uče šablonsko ponašanje, pa im to kod složenih životnih problema zadaje strašne muke. Međutim, kod matematičara to nije tako, a Adisa Bolić pojašnjava i zašto.

„Matematika mi jako pomaže pri razvijanju logičkog razmišljanja, pogotovo njen takmičarski dio, jer se upravo tu pojavljuju zadaci za koje treba imati ideju, a ne raditi po šablonu. Trudim se da sličan princip primijenim i u životu, da pokušam naći najpametnije i najlakše rješenje za neke probleme.“ kaže ona.

O perspektivi mladih i nadarenih učenika u Bosni i Hercegovini kaže da ima pozitivno mišljenje, jer smatra da se, uprkos teškim okolnostima, ipak mogu ostvariti dobri rezultati.

„Pri komunikaciji sa takmičarima iz drugih, razvijenijih zemalja, shvatila sam da oni možda imaju bolje uslove nego mi. Pogotovo zato jer oni nemaju financijskih problema pri odlasku na olimpijade, koje mi svake godine imamo. Ostalo je koliko-toliko do učenika i njegovog zalaganja. Mogu reći da imam mnogo sreće, jer imam jako dobre predavače i profesore, bez kojih ne bih mogla uspjeti. Iako smo možda u lošijoj poziciji nego takmičari iz drugih zemalja, smatram da uz malo više truda i rada možemo postići isto što i oni.”

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime