NAGODBA SA ŠEJTANOM

0
45

10Nakon što napisah kolumne „Hamlet u kolibi od sna“ i „Zavjera u D-molu „mislio sam, gotovo pa i riječ dao da nikada više slova, ama baš slova neću napisiti o braći Latić. Zazirem, gnušam se od izdaje nije mi dobro kad čujem da je neko nekog prodao za sitan groš, krupan groš, nije ni važno kakav je važna je ta izdaja. Ma, znam ja dobro da neće izaći na dobro čim ja „naopako“ sevdalinke pjevam.

Piše: Admir F. Beganović

 A krenulo me ovih dana. Pjevušim ja tako „A što mi se London zamaglio“, “Prođoh Velsom kroz gradove“, “U lijepom starom gradu Amsterdamu“, “Venecijo behara ti tvoga“, “Maribore pun si mi sevdaha“…. Pjevušim zbunjen i tek nakon nekoliko minuta skontah da mi nešto remeti redosljed. A remeti me misao, sakata misao i pitanje – što sve ovo treba braći Latić, da lažu, da pljuju, da su poput onih kerova koji grizu gazdu koji ih hrani. Dobro napisa kolegica Elmedina-„kakva ih to muka natjera?“.

A poštar Ibro možda i najbolje procijeni-„nagodili se sa šejtanom“.

E, čuj nagodili se. Koliko se ja razumijem u nagodbe to je jedan proces,način rješavanja spora. Miran način koji podrazumijeva dogovor o predmetu spora. Kakav spor imaju Latići sa šejtanom i kakvu su nagodbu mogli postići?

Kad se dvije strane onako pošteno „nagode“ obje su pobjednici,imaju interes. Isključen je rizik,na prvi pogled. A na drugi pogled i kad gledaš „ta trane“ sve je drugačije.

Naklatli se Latići na muftiju Zukorlića i reisa Cerića. Zašto, pita se pošten insan???  Kad ih gledaš i slušaš zbunjuju te glupostima, nebulozama…i Teslu bi struja ufatila, zdrmala ga onako muški. I on bi se zbunio, zatupio bi slušajući Latiće. Prvi Latić tačno pred prvu godišnjicu Svjetskog bošnjačkog kongresa „oglasi se“ blagim režanjem. Slab je bio taj ugriz, slab domet i samo su na sebe navukli komentare i naroda i struke, naravno negativne. Drugi Latić se javi u toku izbora u Srbiji kada „muftijini“ mitinzi vrve od naroda.

Šta je to bilo sa dječacima iz poštenog mjesta  Pridvorci. Kad su krenuli sa Privoja siguran sam da ih čestiti babo nije pogrešno savjetovao. Znam dobro da se šejtan svakog sabaha prepadne čim Muftija oči otvori, znam dobro da zavapi kada dr Cerić krene u abdesthanu“oooo, živ je-teško meni“… ali šta je sa Latićima???

Kome su Latići „vezni igrači“? Ne znam da li postoji komisija za reviziju morala ali je očigledno da su braća „ukompotili“ formu i sadržaj. Dade Muftija jednom Latiću katedru a nije morao, posudi Muftija pare drugom Latiću a nije morao. Al ne skontaše Latići da reprezentaciju vodi samo jedan selektor, ne mogu dva-nikako. Pobrkali Latići sve zakone fizike, pobrkali i Arhimeda i Paskala(sad bi me dobri profa Zvonko Ljubić pohvalio), pozivaju se na Boga a rade mimo Njegovih zakona.

Znaju dobro da se ni Zukorlić ni Cerić neće oglasiti, da će ih ignorisati. Ali isto tako znaju da će „muftijine sablje“ parati i nebo i zemlju. Pa kako onda smiju lajati? E, tu je ta nagodba sa šejtanom. Šejtan zna šta radi, zna šta ga čeka na Sudnjem danu pa konta da će mu biti lakše ako u vatru dovede još dva pripravnika. Njegovo je da zavede. Ne znam da li nam je ista tablica množenja ali nam se rezultati razlikuju. Nagodba je nagodba. Neka je. Psi laju, karavani prolaze. Veliki je teret na „veznim igračima“. Još nisu uputili pravu loptu i neće, to je sigurno. Nisu taj kalibar. A tekma se bliži kraju. A kad sudija odsvira kraj onda je i kraj. A tad nagodbe ne važe.

Volio bi kada bi Latićima do mozga došlo i tu se stacioniralo-NE MOŽE TE NIKO SLOMITI NA ZEMLJI SVE DOK TE ŠTITI ONAJ KOJI JE IZNAD NEBESA.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime