Nafta ostaje pod zemljom: Shell diže ruke od BiH

0
3

BiH – Jedna od najvećih svjetskih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte se, poslije obustavljanja istraživanja nafte u vodama Aljaske, povlači i iz pregovora o eksploataciji nafte u Bosni i Hercegovini.

Anglo-holandska kompanija, jedna od najvećih u svijetu za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa, sa Federacijom BiH je imala memorandum razumjevanju koji je trebalo da joj omogući istraživanje nalazišta “crnog zlata” u toj zemlji, ali je odlučila da ne produži njegov rok koji ističe 5. novembra ove godine.

Shell je o tome zvanično obavijestio Vladu FBiH pismom, čiji je faksimil objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Iz pisma se zaključuje da su u Shekku odustali od istraživanja zbog aktuelnih kretanja na tržištu nafte, čija cijena neprekidno pada.

“Nakon internog pregleda portfelja u svijetlu trenutnog stanja na tržištu nafte i gasa, Shell neće iskoristiti ovu priliku u sadašnjoj fazi i stoga neće tražiti (novo) produženje memoranduma”, navodi se u pismu.

Iako su mediji ovu informaciju donijeli odmah nakon nedavnog sastanka koji je federalna ministrica finansija Jelka Milićević, zajedno sa predstavnicima Ministarstva industrije, rudarstva i energetike i Zavoda za geologiju, imala sa Shellovim timom, niti jedan zvanični izvor nije želio komentirati mogućnost da memorandum o razumijevanju – potpisan prije četiri godine – naprosto bude zaboravljen. Odnosno, da se ne produži.

No, kako su na sastanku i najavili predstavnici Shella, Vladi Federacije BiH poslali su pismo koje je stiglo i do Oslobođenja. U pismu, u kojem podsjećaju da je memorandum potpisan 3. novembra 2011. godine i proširen i 2013. i 2014. kako bi se omogućilo strankama da potencijalno pregovaraju o licenci za eksploataciju nafte, stoji da “ti pregovori nisu počeli, a memorandum ističe 4. novembra 2015. godine”.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime