Nafta će se vaditi iz Orašja, središnje Bosne, Drežnice, Stoca, Neuma?

0
9

download (1)Orašje – Istraživanje nafte na području FBiH konačno bi moglo krenuti u ovoj godini. Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije…

…i Federalni zavod za geologiju bili su zaduženi do sredine siječnja 2015. godine sačiniti akcijski plan za realizaciju programa istraživanja za područje Dinarida. Obvezni su bili i, sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, izvršiti pripremne radnje u cilju pokretanja i realizacije programa istraživanja nafte i plina na prostoru sjeverne Bosne.

Naime, Vlada FBiH usvojila je program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine kao dokument razvoja istraživanja perspektivnih područja nafte i plina na području Federacije BiH. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma, financija, rada i socijalne politike prostornog uređenja, te Federalnu upravu civilne zaštite da izvrši sve pripreme iz svoje nadležnosti u vezi istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i da analiziraju donesene politike i usporedne analize s politikama država s dobrom praksom u istraživanju u ovoj oblasti. Kako je poznato, strategijskim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH, usvojenim 2009. godine, naglašen je značaj i utjecaj nafte i prirodnog plina na ukupan gospodarski i društveni razvoj BiH.

U svrhu daljnjeg razvoja energetskog sektora, dana je i preporuka za nastavak istraživanja nafte i plina na temelju povoljnih rezultata ranije provedenih istraživanja. U tom kontekstu, program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine predstavlja osnovni strategijski program Vlade za definiranje blokova za istraživanje i za dodjele koncesija.

“Na osnovi rezultata istraživanja, pretpostavlja se da postoje perspektivna područja za istraživanja nafte i plina u sjevernoj Bosni (Orašje, Odžak i Tuzlanski bazen), središnjoj Bosni (Sarajevsko-zenički bazen), te jugozapadnoj i južnoj BiH (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum). Ova istražna područja su izdvojena tako da se uklapaju u dva odvojena projekta istraživanja nafte i plina: projekt ‘Dinaridi’ (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum i Sarajevsko-zenički bazen) i projekt ‘Sjeverna Bosna'”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(hercegovina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime