Nacionalni park Una dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam

0
64

npuna_367914241BiH  ̶  Nacionalni park Una je prvo zaštićeno područje u BiH koje je dobitnik Europskog certifikata za održivi turizam.

Direktor NP Una Amarildo Mulić će u četvrtak 11. decembra 2014. u Europskom parlamentu u Briselu preuzeti nagradu nakon čega će najmlađi nacionalni park u BiH započeti s radom kao jedan od pet parkova u regiji koji se upisao na listu najprestižnijih zaštićenih područja Europe

“Dobijanje certifikata je prije svega velika potvrda dobrog rada u protekle tri i pol godine i daje nam prednost kada je u pitanju dalja zaštita ali ujedno i održivi razvoj područja, a isto tako nameće obavezu da održimo dosadašnji, odnosno izdignemo se na jedan veći nivo organizacije i rada“, istaknuo je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Bihaća direktor parka Amarildo Mulić dodavši kako su WWF i Europark Federacija prepoznali stupanj razvoja koji je dosegao NP Una.

“Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regionu, naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. K tome, kroz certificiranje dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšanju uvjeta i njihove usluge ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko sanskog kantona“, kaže Mulić.

Nacionalni park Una dokazao je da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode. Zahvaljujući svim partnerima koji su podržavali razvoj i uspostavu parka, NP Una postao je prepoznatljiv na turističkim tržištima, ne samo regiona, već Europe i šire. “U tom procesu zaštitu prirode stavljamo kao prioritetnu zadaću. Ovim certifikatom dokazujemo našu opredijeljenost, da ako želimo biti uspješni moramo biti tim, a da bismo bili taj tim, moramo biti bolji ljudi“, zaključio je Mulić.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta “Parkovi Dinarskog luka“ pomogla NP Una, te hrvatskim parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje i srpskim zaštićenim područjima Nacionalni park Fruška Gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, da uspostave dobru suradnju s interesnim skupinama u parkovima i tako dođu do prave strategije o održivom turizmu, a konačno i do samog certifikata.

“Proces nominacije bio je izuzetno složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka. Pred njima je velik posao kako bi opravdali dobivanje certifikata i djelovali prema strategiji kojom su i došli do ovog priznanja“, istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF-a te dodala da im se svjetska organizacija za zaštitu prirode zahvalila na trudu uključivanjem NP Una u promotivnu kampanju za asocijaciju „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“, koja je osnovana prošloga petka u Crnoj Gori.

(ljiljan.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime