Nacionalna struktura rukovodilaca SIPA-e, da li će Bošnjaci dobiti značajne pozicije

0
36

sipa-3BiH – U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) već mjesecima, pa čak i godinama upražnjene su rukovodeće pozicije odjela i sektora, a najveću štetu trpe Bošnjaci koji se od 48 ukupnih mjesta nalaze na samo 15 pozicija, Srbi su na 22 a Hrvati na 11 pozicija, piše bh. novinska agencija Patria.

Čak i po dolasku direktora Perice Stanića, nakon smjene osuđenog direktora Gorana Zubca ništa se nije promijenilo. Na upražnjene rukovodeće pozicije u SIPA-i, usljed penzionisanja ili odlaska iz Agencije, postavljani su najviše rangirani službenici u organizacionim jedinicama a da se opet nije vodilo računa o nacionalnom balansu.

Inače, u SIPA-i je zaposleno 725 osoba od čega su 317 Bošnjaci, 285 Srba, 117 Hrvata i troje Ostalih.

S obzirom na nacionalnu strukturu uposlenih, broj Bošnjaka na rukovodećim mjestima trebao bi biti veći nego Srba, što sada nije slučaj. Srbi imaju sedam mjesta više od Bošnjaka, a prema nacionalnoj strukturi Bošnjaci bi trebali imati barem jednu poziciju više što znači da je Bošnjacima ukradeno čak osam pozicija unutar ove agencije!

Još uvijek nisu popunjena mjesta rukovodioca Kriminalističko-istražnog odjela (KIO), pozicija komandanta Specijalne jedinice za podršku, načelnika Sektora za operativnu podršku i Sektora za istraživanje ratnih zločina. Na ovim pozicijama još uvijek su vršioci dužnosti i to na poziciji rukovodioca KIO nalazi se Hrvat, komandant Specijalne jedinice je Srbin, a na čelu spomenuta dva sektora su Srbi.

Također, upražnjena je pozicija načelnika Regionalnog ureda Sarajevo gdje je v.d. Srbin, a bio je Bošnjak. Na čelu Odjeljenja za zaštitu svjedoka vršilac dužnosti je Bošnjak, Regionalni ured Tuzla v.d. Bošnjak. Da bi se koliko toliko uspostavio nacionalni balans na rukovodećim pozicijama, Bošnjaci bi trebali dobiti nekoliko pozicija:

– KIO sa Odsjekom za finansijski kriminal i korupciju gdje je Bošnjak trenutno vršilac dužnosti,
– Načelnik Sektora za operativnu podršku (sada je v.d. Srbin, a na šest podsektora raspoređeno je pet Srba i Hrvat),
– Pozicije načelnika Regionalnog ureda Sarajevo i Tuzla (sada su v.d. Srbin i Bošnjak)
– Pozicija komandanta Jedinice za specijalnu podršku.

Pregled nacionalne strukture u SIPA-i

Mjesto komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e upražnjeno je još od imenovanja bivšeg komandanta Mirsada Vilića za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u aprilu 2014. godine. Nakon toga, Zubac je za v.d. komandanta Specijalne jedinice stavio kontroverznog Jovicu Mirosavljevića zvanog Chetniks koji je pod prijetnjom krivične odgovornosti samovoljno napustio SIPA-u nakon dolaska Perice Stanića za direktora i otišao u mirovnu misiju OSCE-a u Ukrajinu. Za v.d. komandanta zatim je postavljen Dalibor Milošević koji je suspendovan 26. februara 2016. nakon prijave podnesene protiv 17 uposlenika SIPA-e Tužilaštvu BiH.

Inače, za vrijeme Gorana Zubca veliki broj Bošnjaka bio je preraspoređen na niže pozicije bez obzira na kvalifikacije, a nekoliko ih je bilo primorano napustiti SIPA-u među kojima su bili vrhunski stručni kadrovi. No, do danas direktor Stanić nije učinio ništa da bi popravio narušeni ugled ove Agencije, osim što je kazao da se planira popunjavanje upražnjenih pozicija kako bi SIPA bila u punom kapacitetu.

sipa1

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime