Načelnik za Privredni kriminalitet MUPA-a RS zloupotrijebio službeni položaj?!

0
15

milimir-govedaricaBanja Luka  ̶  Specijalno tužilaštvo Republike Srpske vodi istragu protiv šefice područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Gacku Zore Bjelogrlić zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj. Specijalno tužilaštvo sumnjiči Bjelogrlićevu da je iskoristila svoj položaj da omogući da nepokretnosti preduzeća “Planinsko Dobro” iz Gacka završe u vlasništvu Jovana Govedarice iz Gacka, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

„U toku istrage prikupljeni su dokazi da je Zora Bjelogrlić u svojstvu šefa područne jedinice RUGIPP-a u Gacku u namjeri da drugome pribavi imovinsku korist iskoristila službeni položaj i prekoračila granice svog ovlašćenja, tako što je, rješavajući u postupku sporazumnog određivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti donijela rješenje kojim se nepokretnosti „Planinskog dobra“ Gacko upisuju u novi zemljišno-knjižni uložak kao svojina RS, a kako bi omogućila da se iste nepokretnosti u postupku eksproprijacije daju Govedarica Jovanu iz Gacka, kao naknada za eksproprijaciju njegovih nepokretnosti“, navodi se u Dopisu iz Specijalnog tužilaštva RS.

Imovina završila kod načelnikovog oca

Međutim, Zora Bjelogrlić bi mogla da ispadne žrtveno jagnje, jer je u cijeloj priči najinteresantnije to da je Jovan Govedarica otac načelnika Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca MUP-a RS Milimira Govedarice koji je vodio finansijsku istragu o poslovanju preduzeća „Planinsko dobro“ iz Gackog.

Odgovor specijalnog tuzilastvanica da su nekretnine, odnosno nekoliko desetina hektara zemljišta u vlasništvu preduzeća o čijem poslovanju je Milimir Govedarica vodio istragu na kraju završile u vlasništvu njegovog oca i još nekih članova njegove porodice daju dovoljno razloga za opravdanu sumnju da je iskoristio svoj uticaj i najblaže rečene, učestvovao u podstrekavanju Bjelogrlićeve da počini krivično djelo za koje je sumnjiči Specijalno tužilaštvo RS.

Prema saznanjima poslovnog portala CAPITAL.ba, sve je počelo tako što je Govedarica tokom istrage prvo zatražio blokadu imovine Milana i Bože Vučenovića koji su većinski vlasnici preduzeća “Planinsko dobro” i “Ugostiteljstvo i turizam” da bi kasnije tražio deblokadu dijela njihove imovine, odnosno ukidanje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja nad dijelom imovine u vlasništvu Vučenovića, konkretno nepokretnosti koje su u zemljišno-knjižnom ulošku bile upisane na „Planinsko dobro“.

Milimir Govedarica je Specijalno tužilaštvo RS obavijestio da tokom istrage koju je vodio NIJE utvrđeno da je imovina čiju deblokadu traži, stečena krivičnim djelom, na osnovu čega je specijalni tužilac Slobodan Ćelić predložio Osnovnom sudu u Trebinju da ukine zabranu raspolaganja nad dijelom imovine, što je sud i učinio.

Takva odluka suda je pravno veoma sumnjiva, jer gotovo da nema zabilježenih slučajeva da se privremena mjera zabrane otuđenja ili raspolaganja skida sa samo jednog dijela imovine koja je blokirana zbog sumnje da je stečena krivičnim djelom.

Ipak, u cijelom slučaju je najzanimljivija uloga Milimira Govedarice, odnosno činjenica da je dio upravo te imovine čiju deblokadu je on tražio kasnijim pravnim radnjama završila u vlasništvu njegovog oca Jovana.

Milimir Govedarica se danas javio na telefonski poziv iz CAPITAL-a, rekao da je na sastanku i obećao da ćemo se čuti za sat vremena, ali se kasnije nije javljao na pozive.

Odgovor-specijalnog-tuzilastva Rjesenje-suda-o-ukidanju-zabrane-raspolaganja1 Rjesenje-suda-o-ukidanju-zabrane-raspolaganja-2-str2 ukidanje-spec-tuz2

(Capital.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime