Načelnik opštine koja prestaje finansirati političke partije: Ko se želi baviti politikom neka sam traži pare i finansira svoju promociju!

0
34

Ja njima ni prije toga nisam davao novac iz budžeta. Dao sam im prostorije, finansirali smo komunalije kao npr. grijanje i iz grantova se to pokrivalo. Možemo reći da su oni nešto malo dobijali, ali sad neće dobijati ni to, kaže za Buku načelnik Opštine Donji Vakuf Huso Sušić

Prije nekoliko dana, u medijima je odjeknula vijest o namjeri Opštine Donji Vakuf da prestane sa finansiranjem političkih partija iz budžeta predviđenog za to, a da novac preusmjeri za stipendiranje studenata.

Opština Donji Vakuf sa svojih 14.000 stanovnika i budžetom od oko 4 miliona konvertibilnih maraka, pokazala je kako se može, makar i simbolično, ponašati drugačije. Rijetke su opštine koje bi se odlučile na ovakav potez. Odluka koju je predložilo rukovodstvo Opštine naišla je na pozitivan odjek, ne samo u javnosti, već i među lokalnim političarima. Čeka se samo zvanično “odobrenje” Općinskog vijeća. Načelnik Opštine Huso Sušić kaže za Buku kako očekuje da bi se sve trebalo završiti narednog mjeseca.

“Čekamo početak aplikacija za studente i kada to završimo, a ukoliko bude sredstava, mi ćemo iz tih sredstava isfinansirati sve studente. Ako i ostane novca, nećemo ih davati partijama, izuzev za infrastrukturu i nešto pametno”, kaže načelnik opštine Donji Vakuf.

Naglašava kako će taj prijedlog o finansiranju studenata proći na Općinskom vijeću, svi vijećnici će podržati tu odluku, koju je i on podržao od strane Predsjedavajućeg Vijeća.

image
NAČELNIK OPŠTINE DONJI VAKUF HUSO SUŠIĆ/BUKA

“Mi smo to uradili svjesno. Ali da vam pravo kažem, ja njima ni prije toga nisam davao novac iz budžeta. Ja sam im dao prostorije, finansirali smo komunalije kao npr. grijanje i iz grantova se to pokrivalo. Možemo reći da su oni nešto malo dobijali, ali sad neće dobijati ni to. Jer onaj ko se želi baviti politikom neka sam traži pare i finansira svoju promociju na bilo koji način”, kategoričan je načelnik Donjeg Vakufa.

Kaže kako nije uopšte problem da li će vijećnici podržati prijedlog, ali da to još nije gotova stvar.

On kaže kako je stanje u Donjem Vakufu kada je riječ o odlasku mladih alarmantno.

“Alarmantno je iz razloga što smo mi tu djecu držali u radnom odnosu kao u robovlasništvu. Davali im 300-400 KM plate i naravno da je to ljudima dodijalo i da su iskoristili prvu priliku da odu. I neka idu, kada ih ovi naši ne znaju zadržati i platiti ih”, dodaje Sušić.

Kaže kako je teško pričati o tome je li stipendiranje studenata jedan od načina kako zadržati mlade u lokalnim zajednicama

“Ja imam svoje probleme, svoju općinu, svoj budžet. Ja ću se prilagođavati stanju u svojoj općini i rješavaću probleme kako najbolje umijem. Da li je to najbolje ili nije, neko drugi će ocijeniti. Meni je cilj da ne trošimo pare džaba, jer je budžet općine mali i ja od jedne marke trebam napraviti dvije da bih nešto napravio. Ali ima još dobrih pozitivnih priča iz Donjeg Vakufa – prošle godine smo zaposlili 500 ljudi u ovoj našoj opštini”, zaključuje načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić za Buku.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime