Načelnik općine Vitez za Faktor: Uradio sam više nego oni prije mene

0
7

-advan-akeljic-20052016-JB-10

Vitez – Problema među Bošnjacima i Hrvatima u Vitezu, tvrdi Akeljić, nema u mjeri u kojoj je to prisutno u nekim drugim općinama.

Načelnik općine Vitez Advan Akeljić privodi kraju svoj aktuelni mandat, koji je započeo nakon lokalnih izbora 2012. godine, a protekli period na čelu ove općine, odnosno njegov rad u tom periodu, ocjenjuje kao uspješan.

Međutim, situacija u Vitezu je bila daleko od idealne u trenutku preuzimanja načelničke pozicije i u godinama koje su uslijedile.

Gorući problemi

-Mojim dolaskom na mjesto načelnika se nakako probudila i svijest građana, pa su me dočekale i demonstracije pod prozorom mog kabineta. Svi ti problemi koji su doveli do protesta datiraju iz perioda prije mog dolaska, unazad petnaestak godina. To me nije obeshrabrilo, čak naprotiv. Moj tim ljudi i ja, kao i stranka koja je stala iza mene, smo uložili dodatni trud i uhvatili se u koštac sa svim tim problemima. Pokazali smo u protekle tri i po godine da smo mnogo tih stvari dobro riješili. Otklonili smo neke goruće probleme. Redukcija vode nema već dvije godine i ulaže se u rekonstrukciju vodovodne mreže. Dvije godine nemamo problema sa zaprljanim gradom, koji je doslovno bio zatrpan smećem. Infrastruktura u gradu je solidno uređena, rekonstruisan je stadion, a tržnica će za nekih mjesec zasijati punim sjajem –-izjavio je Akeljić u razgovoru za Faktor.

U realizaciji pomenutih problema je najveća prepreka bila ograničen općinski budžet, koji je, prema njegovom mišljenju, rezultat i neravnopravne raspodjele sredstava od poreza na dodatu vrijednost.

-Dobijemo nešto manje od dva miliona indirektnih poreza, a samo na području općine Vitez se registruje godišnji promet veći od milijardu KM. U 2015. godini je taj iznos bio milijardu i 200 miliona KM. Izračunajte 17 posto od tog iznosa i vidjet ćete koliko se napunila kasa. Apsolutno smo nezadovoljni sa tom raspodjelom. U budžetu sam zatekao deficit od nekih 600 ili 700 hiljada KM. Taj deficit je planski saniran u proteklim godinama i sada smo u jednom likvidnom statusu te imamo jedan potentan budžet za servisiranje obaveza. Ako obnovim mandat, imat ću dobru osnovu za planiranje razvojnog budžeta. Jedan od gorućih problema, koji bi se sanirao na taj način, je problem grijanja. Poduzet je već niz koraka kako da se to uradi. Ostvario sam i značajne kontakte sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za izgradnju centra za upravljanje komunalnim otpadom, što bi imalo značaj za širi prostor – tvrdi načelnik općine Vitez.

Problemi s općinskim budžetom, s druge strane, ne utječu toliko na ekonomsku situaciju u općini, gdje je stopa zaposlenosti viša u odnosu na period prije rata.

-Privrednici su poslije ratnog perioda napravili jedan pametan potez i krenula je realizacija poslovnog centra. Danas imamo iznadprosječne parametre u odnosu na predratni period. Od 2012. do 2015. imamo konstantan rast zaposlenih. U 2012. godini je bilo 5.473 zaposlena, a 2015. 7.444 zaposlene osobe. U posljednje dvije godine se širi poljoprivredna proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća. Prošle godine je otvorena velika hladnjača sa kapacitetom od 2.000 tona. Ove godine će kapacitet biti i uvećan, a ti investitori su zainteresovani za dodatnu količinu obradivog zemljišta te zapošljavanja novih tridesetak osoba – objašnjava Akeljić.

U oktobru ove godine slijede novi lokalni izbori, a aktuelni načelnik namjerava pokušati obnoviti svoj mandat. Stranke sa hrvatskim predznakom namjeravaju kandidovati zajedničkog kandidata, što će umnogome otežati realizaciju tih namjera.

-Mogu kazati da će biti jako teško, ne zbog toga što mislim da sam nešto krivo radio, već zbog društvenih odnosa unutar općine. Nemamo neke značajne probleme, ali ima tu još nekih relikvija prošlosti. Prije četiri godine se Hrvati nisu podijelili, nego se osjetila potreba za nečim novim. Stavio sam se na uslugu građana i svako pošten će reći da sam uradio više za neka mjesta nego oni prije mene. Niti jednim svojim potezom nisam ugrozio druge. Nadam se da ću u konačnici ponovo biti izabran za načelnika.

Signal Bošnjacima

Problema među Bošnjacima i Hrvatima u Vitezu, tvrdi naš sagovornik, nema u mjeri u kojoj je to prisutno u nekim drugim općinama u Federaciji BiH.

-Imamo probleme s izgradnjom dva vjerska objekta. Želio sam da ne dižemo tenzije po tom pitanju. Ne želim zapaliti vatru, pa se pojavljivati kao vatrogasac. Svjestan sam da je ovdje bio rat i da uvijek u podsvijesti imamo taj momenat. Moj koncept nije bio: „Ja sam sad načelnik i ako se 10 godina nije izgradila munara u Novacima, ja ću je sad izgraditi“. Imali smo situaciju da nismo imali građevinskog inspektora u općini i mogao sam dati signal mojim Bošnjacima da grade, da ih niko ne zaustavi. Međutim, nisam želio da iziritiram bilo kojeg Hrvata koji bi pomislio: „Došao nam je Bošnjak i sad će on džamahiriju praviti ovdje“.

Doček Kordiću nije ugrozio sigurnost

Odnosima između Bošnjaka i Hrvata sigurno nije u pozitivnom smislu doprinijelo i puštanje na slobodu Darija Kordića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen i zbog zločina u Ahmićima. Tačnije, te odnose je narušio organizovani doček Kordiću po povratku u Busovaču.

– Kada je neko osuđen za ratne zločine, po izlasku iz zatvora se veliča kao neki spasitelj. To nije dobro za našu budućnost. Nije bilo potrebe da se od toga pravi neka fama, ali morala je uslijediti reakcija. Ako imate akciju dočekivanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, neko mora reagovati na to. Međutim, sigurnosna situacija nije niti jednog momenta ugrožena.

(Nedim Pobrić/Faktor.ba/Foto: J. Brutus)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime