Načelnik općine Cazin, Nermin Ogrešević za USN.ba: “Cjelokupan zaokret u razvoju općine Cazin niko ne može negirati”

0
1

NACELNIK_OGRESEVIC

Cazin – USN.ba: Nermin Ogrešević je načelnik koji je rekorder po broju mandata na toj poziciji u Krajini. Narod u Krajini je poznat po „kažnjavanju“ političara, primjera radi u Bihaću će se izabrati i četvrti načelnik, dok je u Cazinu moguće da i dalje ista osoba bude na toj poziciji za taj period. Ankete pokazuju da je Nermin Ogrešević siguran pobjednik u oktobru, koji je vaš recept za takva politička dostignuća?

Nermin Ogrešević: Kažu da je to evropski standard. Zapravo i ne bi trebalo biti ništa tako čudno u tome. Eto, potvrđujemo priznanje da je „Cazin- otvoreni evropski grad“. A, za bilo kakva dostignuća, kao što se zna, jedini je recept rad. Kada aktivno radite na provođenju ispravnih i iskrenih ciljeva, rezultati ne mogu izostati. Čime god se bavili.

USN.ba: Mnogi vam zamjeraju da ste krivac za veliki broj nezaposlenih u Cazinu, za odlazak mladih, svakako da imate odgovor na to, ali se nije čuo u javnosti. Koji je komentar načelnika Cazina, koji je na toj poziciji 12 godina, na kritike vezane za veliki broj nezaposlenih Cazinjana i odlazak mladih?

Nermin Ogrešević: Smatram se odgovornim političarom i stojim iza toga da sve što je u proteklih 12 godina učinjeno u Cazinu bilo u cilju stvaranja boljeg i kvalitetnijeg života za sve, a posebno mlade. Neuređenost naše države presudan je faktor i nije u moći lokalnih zajednica da riješimo nagomilane probleme u obrazovanju, zdravstvu, da otvorimo ključan broj radnih mjesta. Naglašavam da to nije u našoj moći ali ipak, na sve načine skrećemo pažnju na probleme, predlažemo rješenja i pokazujemo svojim djelima da se i u najtežim okolnostima mogu pomjerati stvari s mrtve tačke. Naš glas se iz puno razloga ne čuje dovoljno, ali nemamo namjeru odustati. Cazin se ne razvija nekontrolirano i bez cilja. Mi sve iskorake radimo idući ka jednom cilju, a to je ekonomski razvoj. Dakle, sve što je do sada učinjeno na polju infrastrukture, uređenju, otvaranju naše sredine, promociji Cazina, sve su to preduvjeti za razvoj ekonomije i privrede odnosno otvaranje potrebnih radnih mjesta. Odavno to ističem, naša vizija Cazina je zaokružena. Ovo treba biti sredina zadovoljnih ljudi koji, uz sve uvjete za kvalitetan život, imaju osiguran prostor za sticanje egzistencije i život od vlastitog rada.
USN.ba: 12 godina je zasigurno veoma brzo prošlo, iza Vas i Općine je veliki broj učinjenih ali i neučinjenih projekata. U tih 12 godina koja dva projekta načelnik Ogrešević izdvaja u domenu učinjenih i u domenu onih koje je imao u planu realizirati, međutim nije zbog određenih opravdanih ili neopravdanih razloga?

Nermin Ogrešević: Kako ste i sami naveli, puno je projekata. Samim time preteško bi bilo izdvojiti neka dva posebna. U moru zatečenih problema trebalo se baviti svim oblastima i da nismo tako djelovali, Cazin ne bi doživio ovakvu metamorfozu koja je cjelokupna. Naš najveći uspjeh je taj cjelokupan zaokret na bolje koji niko ne može negirati, a koji se nije desio preko noći već se na njemu temeljito i kvalitetno radilo. Cazin se u ovom periodu definitivno nametnuo kao poduzetnička općina. Osiguravajući sve druge preduvjete potaknuli smo razvoj poduzetništva i brojka od 2.265 registriranih malih i srednjih preduzeća je pokazatelj dobre poduzetničke klime koja se razvija nadalje. Prva smo i među rijetkim lokalnim zajednicama koje su uvele poticaje za poljoprivrednu proizvodnju i preko 3.000 registriranih poljoprivrednih gazdinstava na ovom području takođe, potvrđuje ove činjenice. Postoje brojne prepreke u zakonskoj regulativi koja se ne donosi na lokalnom već na višim nivoima vlasti i to je ono na što, skupa s našim poduzetnicima, želimo uticati. Primjerice, razvoj Poslovne zone Ratkovac bio je uslovljen nedostacima u Zakonu u eksproprijaciji. S ponosom ističemo da smo se svojom političkom borbom na nivou Federacije izborili za promjene u ovom Zakonu i da konačno, nakon proglašenja javnog interesa, možemo nastaviti planirani razvoj ove zone. U međuvremenu nismo gubili vrijeme već smo razvijali Poslovnu zonu „Slatinske bare“. Izmirivši obaveze prema radnicima firme „Incel“ koja je skoro dvadeset godina bila u stečaju, omogućili smo razvoj ove Poslovne zone i ona je već sada spremna za nove investicije. To je ono čemus stremimo i na što je fokusiran naš rad. Dalji razvoj Cazina koji treba i može biti primjer da se i u najtežim uvjetima, dobrim radom može postići puno toga.

USN.ba: Tražit ćete podršku i za četvrti mandat u oktobru ove godine. Šta je to što Cazinjanke i Cazinjani mogu očekivati od Općine Cazin i načelnika Ogreševića do 2020. godine?

Nermin Ogrešević: Ono na što su i do sada mogli računati. Odgovoran rad, mudro i efikasno upravljanje resursima, konkretne vizije i krajnja posvećenost svome gradu, svojoj općini i narodu iz kojeg dolazim. Drugačije niti znam niti bih mogao. Dvanaest godina nije malo u upoznavanju nekog na određenoj dužnosti i moji Cazinjani sasvim dobro znaju ko je NerminOgrešević. Ne moram im se predstavljati u tom smislu.
USN.ba: Također, kao predsjednik ASDA, kakve rezultate očekujete u oktobru u drugim općinama/gradovima u Krajini, ali i u drugim područjima gdje učestvuje ASDA na lokalnim izborima?

Nermin Ogrešević: Kada je Stranka demokratske aktivnosti u pitanju sve nam činjenice govore da je rast A SDA itekako značajan. Postali smo prepoznatljiv brend, izdvojili se od drugih i pokazali da se pred birače može i mora izlaziti samo s rezultatima. U tom smislu, siguran sam da će A SDA u Unsko- sanskom, Zeničko- dobojskom i Bosansko- podrinjskom kantonu donijeti brojna pozitivna iznenađenja i da ćemo rezultatima biti vrlo zadovoljni.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime