Načelnik Općine Bosanski Petrovac izrevoltiran zatvaranjem Banka srpske

0
4

Bosanska Krupa – Banka srpske odlukom Agencije za bankarstvo Republike srpske zatvorena je do daljnjeg. Agencija za je danas uvela i privremenu upravu u Banku Srpske. Razlozi za zatvarenja i imenovanje privremenog upravnika Banke su to što poslovanje Banke nije u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske i drugim zakonskim i podzakonskim aktima. Među brojnim poslovnicama ove banke u BIH je i jedanaest poslovnih jedinica na području USK-a.

Za privremenog upravnika imenovan je Petar Mićić, diplomirani ekonomista iz Banje Luke, koji je zaposlen u Agenciji za bankarstvo RS. Mićić je dužan je da u roku od 60 dana od dana imenovanja u pisanoj formi predloži Agenciji za bankarstvo mjere iz člana 113. Zakona o bankama Republike Srpske.

Intervencija tima iz Agencije za bankarstvo provodit će istragu narednih pet dana, a nakon izvještaja privremeni upravnik će donijeti odluku kada će i u kojoj mjeri banka uspostaviti svoje poslovne aktivnosti. Depoziti su privremeno blokirani i njihova ispalata u ovom momentu nije moguća, no klijenti, ističe Mićić neće biti uskraćeni za svoj novac, uzimajući u obzir da se banka nalazi u sistemu osiguranja depozita.

Iako se već duži vremenski period nagađao ovakav razvoj situacije, načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić izrevoltiran je ovim dešavanjima.

Podsjetimo, Agencija za bankarstvo RS je 30.oktobra ove godine suspedovala direktora banke Zdravka Trivunčića zbog kršenja Odluke Agencije, kojom je banci bilo zabranjeno da prima depozite. Agencija je tada naredila NO banke da hitno imenuje vršioca dužnosti.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime