Načelnik Novog Travnika potpisuje dokumenta samo ako su na bosanskom jeziku

0
4

lendoNovi Travnik – Refik Lendo (SDA), načelnik Novog Travnika u drugom mandatu, odlučio je potpisivati samo  službena dokumenta pisana na bosanskom jeziku.

O tomu je Lendo svoje pomoćnike, kao i državne službenike i namještenike zaposlene u općini  Novi Travnik obavijestio posebnim dopisom od 09. listopada ove godine, a obavijest potpisuje Jasmin Hodžić, tajnik općine Novi Travnik. U obavijesti se pomoćnicima načelnika, državnim službenicima i namještenicima skreće pozornost na uporabu bosanskoj jezika uz napomenu „da je svaki akt kojeg potpisuje načelnik, akt načelnika i mora biti sačinjen na bosanskom jeziku“.

Nakon što je načelnik Refik Lendo optužen za diskriminaciju i ugrožavanje slobode izražavanja svojih pomoćnika, državnih službenika i namještenika, za portal drukčiji.ba načelnik je dao pojašnjenje za ovaj postupak:

Ja govorim i pišem bosanskim jezikom, ali istovremeno svaki uposlenik ima pravo koristiti se svojim maternjim jezikom. Ovim aktom ja sam tražio od pomoćnika načelnika svih službi da dokumenti koji se meni donose na potpis budu pisani bosanskim jezikom, ako ga pomoćnik ne zna, u svakoj službi ima i Bošnjaka i Hrvata i Srba koji mogu prevesti taj dokument, jer je i meni Ustavom zajamčeno pravo na korištenje mog jezika, izjavio je za Drukčiji radio načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, te dodao kako se podrazumijeva da se i Predsjedavajućem općinskim vijećem Slavku Marinu dokumenti dostavljaju na hrvatskom jeziku.

Kako i sam kaže, smatra da ovime ničija prava nisu ugrožena, niti on kome brani da piše i govori na svom jeziku.

Predsjedavajući općinskim vijećem Slavko Marin se ne slaže s njegovim mišljenjem i stava je kako je ovo udar na temeljna ljudska, građanska i politička prava zaposlenika u općinskoj upravi koji hrvatski i srpski jezik imaju kao svoj maternji jezik, a koji su službeni jezici u BiH.

7xRC2gIz_2015_10_19_075912_500_375_s_c1

(Drukciji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime