Načelnik Maglaja odgovorio Stanivukoviću: Ovo je jedna država i takva će ostali, sviđalo se to vama ili ne

0
171

Stanivuković i Mahmutagić

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, na Ozrenu je posjetio grob Spomenka Gostića, a nakon njegove posjete oglasio se gradonačelnik Maglaja koji mu je poslao oštru poruku preko svog Facebook profila.

Poruku Mirsada Mahmutagića, načelnika Maglaja, prenosimo u cijelosti.

Poštovani gradonačelniče Stanivukoviću, uvažavajući našu Banja Luku kao biser naše Bosne Hercegovine, cijeneći činjenicu da sva raskoš koju posjedujete Vi i Vaša porodica stečeno je preko leđa nas Bosanaca i Hercegovaca, primoran sam da Vam napišem par redaka i podučim lekciji zvanoj ljudskost.

Kao prvo, reći ću Vam da onaj ko Vas je učio populizmu nije Vam baš iskren prijatelj!

Nisu Vas, gospodine Stanivukoviću, nagradili Banja Lukom, već su građani kaznili g. Milorada Dodika i njegovu politiku, a Vi se trudite i želite biti veći Dodik od samog Dodika.

Pogrešan nastup

Zapitajte se na koji način je Dodik došao na vlast i zbog čega polako njegova politika odlazi na smetljište historije?! Krenuli ste istim, pogrešnim putem. Ne ulazim u antifašistički stav Vaše i Dodikove porodice ako je istina o čemu ste obojica pričali. Analiziram Vašu mantru razmišljanja jednog populiste bez kredibiliteta, ma šta o Vama mislili.

Pišem ovo i dajem sebi za pravo da vam kažem otvoreno par činjenica iz razloga što se niste udostojili da ostavite žrtve rata postrani i dali svoj doprinos stabilizaciji prilika u BiH. Vaša mladost nije opravdanje za Vaš pogrešan nastup. Idete kako bi možda i Vaš ideolog rekao “Putem autostrade pakla i stradanja”, ali iskreno nećete postati Milorad Dodik, iako to silno želite ratnohuškačkim nastupima kako ste to učinili i na području općine Maglaj u nedjelju, 21.03.2021.godine.

Prvo poduka iz kulture ophođenja, red bi bio javiti se Načelniku općine Maglaj kad već dolazite ovdje, osim ako nije u pitanju privatni dernek. Na ovaj način dajete podršku ratnim jednostranim pričama i zabludama. U samom startu, početnička greška, niste ni provjerili o čemu se radi. Nažalost, premlado dijete je izgubilo život zbog onih koji su skrili svoju djecu, kao što bi i Vaš tata sklonio Vas da ste biološki bili stariji. Nažalost, tog dječaka nisu zaštitili već iskoristili do pogibije. Da li Vas čini sretnim zloupotrebljavanje djece danas, nakon što su svjesno poslana u smrt?

Vratimo se na priču o dječaku… Koga je on služio i kojem cilju? Maglaj je jedan od najrazrušenijih gradova poslije agresije na našu Domovinu. Maglajlije, svih nacionalnosti, su brutalno ubijani, ranjavani i izgladnjivani. Vi promičete dječaka kojeg je neko zloupotrebljavao da koristi napadima na Maglaj. Pitate li se šta su junaci uradili tom dječaku, zašto su oni bili na brdu, a Maglajlje u svom gradu? Da li bi taj dječak danas imao svoju porodicu, svoj mir, svoje prijatelje i komšije? Da li bi danas uživao sa svojom porodicom? Budite iskreni, bar sami pred sobom, i recite da li ste uopšte ikada razmišljali o tim stvarima?

Gospodine Stanivukoviću, bilo bi dobro i općekorisno da u samom početku razmislite o tome šta želite biti, kakav Gradonačelnik želite biti. Vaša dužnost je ista kao i moja biti na usluzi svim svojim sugrađanima. Ovo je jedna država i takva će ostati. Sviđalo se to Vama ili ne, ništa se neće promijeniti ma kakvu politiku vodili.

Naposljetku, žao mi je što se bavite ovakvim stvarima, u vremenu kad se naročito moramo boriti za “preživljavanje“, kad se moramo boriti za svoje građane i iznalaziti rješenja koja nas vode ka naprijed. U konačnici, čini me tužnim činjenica da niste svjesni da “nacionalističaka retorika” nije i niti će donijeti nešto dobro građanima Bosne i Hercegovine. Da, pitam se, zar je moguće da ovoliko godina poslije agresije na BiH ili kako vi to volite reći „građanskog rata“ iskopavate grobove?

Ostavite nedužne žrtve

Kao Načelnik općine Maglaj i kao čovjek Vas pozivam da ostavite nedužne žrtve na miru ma kojem narodu pripadale, ostavite dijete da počiva u miru, ostavite sve moje sugrađane na miru otpočinjajući teme kao što je ova, jer naš Maglaj je grad HEROJ.

Ako mogu iskreno reći, prvo kao čovjek, a potom kao Načelnik, negativno sam iznenađen ovim postupkom, naravno ako Vam to kao čovjeku išta znači.

Ma koliko “sa svih strana“ udarano na Maglaj, uvijek je uspjevao opstati i tako će i biti i napominjem, u ime svih mojih sugrađana, da zajedničkim snagama nećemo dozvoliti da se blati ime našeg Maglaja, te da se iskrivljuje slika o našim preživljenim događajima, stradanju, patnji, herojskoj borbi protiv zla. Tako će biti i nikako drugačije. Maglaj se može uzimati za primjer kada se priča o suživotu, lijepim komšijskim odnosima, kozmopolitskim razmišljanjima, demokratiji, sve suprotno od ovoga je nedopustivo!

Budite čovjek, gospodine Draško Stanivuković! – napisao je Mahmutagić.

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime