Načelnik Jasmin Imamović o protestima zbog TE Tuzla: Zahtjevi građana su opravdani

0
15

zahtjevi-gradjana-su-opravdaniTuzla – Elektroprivreda BiH uplatila je krajem 2012. godine zadnju tranšu od ukupno 12.506.984 marke, koliko je prema presudi Kantonalnog suda Tuzla bila dužna uplatiti u budžet ovog kantona, a na ime zagađenja zraka od Termoelektrane Tuzla, od 2002. do 2006. godine. Novac je gotovo godinu ležao na računu Kantona, jer je Vlada TK-a tek 22. oktobra donijela odluku o njegovoj raspodjeli.

 Nezadovoljni građani naselja Šićki Brod, Bukinje i Husino, koja se nalaze u neposrednoj blizini TE, smatrali su da novac leži na općinskom računu, te su održali mirne proteste pred zgradom Općine Tuzla.

– Mi smo tražili maksimum od Vlade Kantona. S obzirom na to da je Termoelektrana smještena u zapadnom dijelu i da je na samoj granici sa općinama Živinice i Lukavac, i te dvije općine tražile su dio sredstava. Vlada je potom odlučila da 50 posto sredstava dobivenih po toj presudi ide Općini Tuzla, a preostalih 50 posto da dijele Živinice i Lukavac. Vlada je, također, odlučila da novac ostaje na računu Kantona, a da općine za ta sredstva apliciraju putem projekata, kazao nam je načelnik Jasmin Imamović.

Prema ovoj podijeli, Općini Tuzla pripalo je 5,9 miliona maraka, a sredstva će biti utrošena na projekte u mjesnim zajednicama Šićki Brod, Bukinje, Husino, Solana i Kreka.

– Kada je u pitanju MZ Šićki Brod, mi bismo nastavili toplifikaciju i to idemo ka individualnim objektima, što je rijetkost. Radi se o sjevernom dijelu naselja, a cilj nam je što više objekata u toj drugoj fazi. Planiramo i toplifikaciju treće faze u Šićkom Brodu, a to su kuće u Planama uz prugu. Planiramo aplicirati i za Bukinje, za nastavak toplifikacije, ali još ćemo to usaglasiti sa građanima, jer je u razgovoru sa njima bilo osnovanih primjedbi kada je u pitanju Hudeč, gdje velikih problema mještani imaju sa septičkim jamama, dodao je Imamović.

U Husinom je planirana rekonstrukcija vodovoda i završetak kanalizacije. Imamović smatra da sredstva koja Elektroprivreda uplaćuje na ime zagađenja nisu dovoljna.

– Podnio sam inicijativu u više navrata, da se mijenja Zakon o ekološkom obeštećenju za hidroenergetske objekte, da se u naslovu dopuni i da se onda odnosi i na termoenergetske. Najveći problem nas u Tuzli i Kaknju jeste što EP ekološki obeštećuje one općine gdje su hidroelektrane, ali ne i one gdje su termoelektrane, naglašava Imamović, dodajući da nisu dovoljna izdvajanja ni u ekološki fond, te da se ta sredstva ne bi trebala davati drugim općinama, nego samo onim u kojima se nalaze termoelektrane.

Želimo isto

– Više od 15 godina građani mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje hoće toplifikaciju, imaju izvor pare jako blizu, a nemaju energiju, dok drugi koji su daleko udaljeniji i manje zagađeni imaju grijanje. Većina zahtjeva je opravdana, samo treba imati strpljenja i bolju komunikaciju, bez buke, jer i mi želimo isto. Moramo se koncentrisati da zajedno te pare izvučemo u projekte od zajedničkog značaja, zaključio je Imamović.

(Oslobodjenje)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime