Načelnici Galijašević i Bunić prisustvovali Savjetu načelnika SDA

0
13

Savjet nacelnika SDA u Sarajevu (18)Bihać – U hotelu Europa u Sarajevu danas je održan Savjet načelnika – kandidata SDA. Sastanku su pored 39 ostalih načelnika iz SDA prisustvovali i načelnici Bihaća i Bužima Emdžad Galijašević i Agan Bunić.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na projekte koje će Vlada F BiH realizirati u ovoj godini širom Federacije, a riječ je o projektima u oblasti privrede, energetike, sporta,kulture i povratka izbjeglih i raseljenih lica.Također, razmatran prijedlog mjera za pomoć privredi,podsticaj zapošljavanju,smanjenje javne potrošnje i unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite. Ovaj prijedlog mjera koje je usvojio Glavni odbor i Predsjedništvo SDA,načelnici općina će realizirati na općinskom nivou. Također, u cilju što bolje provodivosti ovih mjera, ministri  SDA  u Vladi FBiH danas su prezentirali projekte ministarstava koje će,u suradnji sa načelnicima općina provesti u što skorije vrijeme. Razmijenjene su ideje i savjeti učesnika današnjeg sastanka.

Prije sjednice Savjeta načelnika SDA , prisutnim novinarima obratili su se Bakir Izetbegović,  zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH, Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i ministar u Vladi F BiH, Emdžad Galijašević i Asim Mekić, načelnik Busovače. Ističući zadovoljstvo osnivanjem Savjeta načelnika SDA i njegovom koordinacijom sa višim nivoima vlasti u kojima učestvuju i kadrovi SDA, mr.sci.Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća kazao je,  Savjet načelnika SDA , između ostalog, ostvario saradnju sa lokalnim zajednicama Republike Turske, gdje su načelnici iz AK Partije, dodavši da je u fazi realizacija izrade projekata u lokalnim zajednicama.

“ Zadovoljstvo mi je i čast obratiti se u ime svih načelnika ispred SDA koji sun a poljednjim lokalnim izborima dobili veliku podršku građana i svojim dosadašnjim radom tu podršku su sasvim sigurno i opravdali. Međutim, pred nama je još dosta izazova i problema a posebno se to odnosi na lokalne zajednice u kojima je i stvarni život i svi problemi s kojim se građani susreću. Općina Bihać već godinu i pol provodi mjere koje za cilj imaju smanjenje javne potrošnje i stvaranje ambijenta za jačanje privatnog sektora. U svim našim projektima i planovima potrebna nam je i podrška viših nivoa vlasti i zbog toga je i Savjet načelnika SDA dobro radno tijelo koje može pomoći načelnicima u konekciji sa višim nivoima vlasti “- kazao je načelnik Galijašević.

Federalno ministarstvo energije,rudarstva i industrije na čelu sa Erdalom Trhuljem provodi aktivnosti na implementaciji Strategije razvoja namjenske industrije kojom će se održati trend rasta izvoza i zapošljavanja za 15%. Nakon zaokruženog zakonodavnog okvira stvoren je uvjet za  realizaciju konkretnih projekata kao što je pilot-projekat izgradnje pet mini-hidroelektrana na rijeci Bosni.Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednik SDA Adil Osmanović predstavio je Program za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica definisanih planom povratka obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2014.godin. OPEC Fond za međunarodni razvoj,regionalni stambeni program, Saudijski fond za razvoj i CEB-zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem jsvnih stambenih rješenja, dio su Programa koje će implementirati ovo ministarstvo. Ministarstvo razvoja,poduzetništva i obrta na čelu sa Sanjinom Halimovićem provodi aktivnosti iz te oblasti. Načelnici općina su zaduženi  za što hitniju realizaciju predloženih mjera kako bi se doprinijelo boljoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u BiH. Načelnici su posebno istakli zahtjev za aktivnostima Vlade FBiH na uspostavi što boljeg poslovnog ambijenta.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime