Na Veterinarskom fakultetu predstavljen projekat o poboljšanju zdravlja

0
1

x28398.jpg.pagespeed.ic.7Vx8AniKhHSarajevo – Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu danas je započela dvodnevna info sesija Tempus projekta 1HEALTH I prezentacija rezultata istraživanja u okviru projekta

Veterinarski i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu učestvuju u Tempus projektu „Javno zdravstvo u državama zapadnog Balkana – Unapređenje sektora i razvoj “One health“ (jedno zdravlje) visokoobrazovane i naučnoistraživačke arhitekture“.

Projekt se realizuje sa srodnim fakultetima na univerzitetima u Milanu (Italija) Barseloni (Španija), Portu (Portugal), Ljubljani (Slovenija), Istočnom Sarajevu (BiH), Prištini (Kosovo).

U realizaciji projekta učestvuju i HEA BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja Kosova i WUS Austrija.

Ukupna vrijednost projekta je 756.609,84 eura, a Tempus grant iznosi 680.724,84 eura.

Na otvaranju info sesije obratili su se rektor UNSA prof. dr Muharem Avdispahić, dekanesa Medicinskog fakulteta prof. dr Almira Džuvo- Hadžović, prof. dr. Dejan Bokonjić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i mr. Almir Kovačević Direktor Wus Austrija, te dekan Veterinarskog fakulteta prof.dr. Nihad Fejzić.

“Ovaj projekt je izuzetno značajan jer pokriva potrebe edukacije za jednu veoma važnu oblast, javno zdravstvo u uslovima kada se epidemiloška situacija globalno pogoršava, a s druge strane omogućava da zajedno dvije profesije (veterinarska i humana medicina) rade na profilisanju kadrova. Ovo je prvi master studij ove vrste na zapadnom Balkanu, a i među rijetkim u Evropi, pa smo ponosni da je naš projekt prepoznat i odobren za finansiranje od EU. To govori da smo kompetentni i na EU nivou s idejama”, izjavio je povodom realizacije projekta One health (jedno zdravlje) dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić.

Kako su zaključili učesnici sesije riječ je o veoma značajnom projektu u međuakademskoj saradnji unutar BiH i regionalno, te da Koncept “jednog zdravlja” jeste jedan od odgovora na rješavanja značjnih problema u javnom zdravstvu.

“Ovaj projekt je primjer saradnje visokoškolskih institucija na razvoju zajedničkih programa što je jedan od uslova za poboljšanje kvaliteta nastavnih procesa. Kreiranje master programa u oviru saradnje institucija iz Italije, Španije, Slovenije, Austrije, Kosova i BiH predstavlja primjer internacionalizacije studijskih programa , samim tim i visokoškolskih institucija kao osnova za približavanje Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Veliko nam je zadovoljstvo da ćemo i u naredne 2,5 godine učestvovati u ONE Health koji će rezultirati kvalitetnim master programom”, rekao je za FENU Dino Mujkić, predstavnik WUS Austrija.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime