Na ultrazvuk srca u Kantonalnoj bolnici Zenica se čeka i preko godinu dana

1
6

Na ultrazvuk srca u Kantonalnoj bolnici Zenica se čeka i preko godinu dana

Zenica – Na ultrazvuk srca pacijenti u Kantonalnoj bolnici „Zenica“ čekaju i duže od godinu dana. Zbog neuređenog sistema naručivanja u kojem ne znaju kada će dobiti termin, odlaze u privatne klinike ili traže veze za brži pregled u Bolnici.

Šezdesettrogodišnji Ekrem Ramić Iz Visokog je jedan od 750 pacijenata koji čekaju na ultrazvuk srca u Kantonalnoj bolnici „Zenica“ (KBZ). Uputnicu je dobio prije osam mjeseci, ali još nema informaciju kada će dobiti termin. Ima visok tlak i otežano diše.

Iako u Bolnici tvrde da se na ovu uslugu čeka do osam mjeseci i da pacijente o terminu informišu telefonski ili lično, istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuje da u praksi nije tako. Na ultrazvuk se čeka i više od godinu dana, a pojedini pacijenti nikada ne budu pozvani. Bolnica ne poštuje zakonsku odredbu i ne šalje pisano obavještenje pacijentima o rednoj poziciji na listi čekanja. Ali, primjenu zakona niko ne kontroliše.

U nesređenoj situaciji pacijenti traže pomoć u privatnim klinikama ili preko poznanstava u Bolnici na osnovu kojih će smanjiti vrijeme čekanja.

Oboljenja srca i krvnih sudova najčešći su uzrok smrti stanovnika Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u 2014. godini od ovih bolesti je umrlo 1.740 osoba, što je više od pola ukupnih smrtnih slučajeva. Među ovim oboljenjima najčešće se javljaju srčana slabost i akutni srčani udar.

Ultrazvučni pregled je jedna od najpouzdanijih metoda u otkrivanju bolesti srca i krvnih žila.

Kardiolog Adnan Delić iz Kardiocentra „Sarajevo“ kaže da čekanje na ultrazvuk srca može otežati proces liječenja: „Neki pacijenti mogu imati vrlo teške pa i fatalne posljedice jer se nije na vrijeme dijagnosticirao ozbiljan problem koji će u velikoj mjeri uticati na njihovo stanje“.

Pacijenti s područja ZDK-a ultrazvuk mogu uraditi u Općoj bolnici u Tešnju i Kantonalnoj bolnici „Zenica“ u koju se upućuje najveći broj pacijenata. Ukoliko imaju zdravstveno osiguranje i pri tome su oslobođeni participacije, kao što su primjerice penzioneri, osobe koje primaju socijalnu pomoć ili djeca, ovu uslugu neće platiti. Ostali zdravstveni osiguranici platit će 25 KM participacije.
Ekrem Ramić Ekrem Ramić iz Buzića kod Visokog osam mjeseci čeka na termin za ultrazvučni pregled srca u Kantonalnoj bolnici „Zenica“. On nije u mogućnosti platiti pregled u privatnoj klinici.

Međutim, na pregled će čekati dugo jer u zeničkoj bolnici radi jedan ultrazvučni aparat, star 18 godina, skoro duplo više nego je prosječni vijek trajanja takvog aparata. Zamjenik direktora za medicinske poslove u KBZ-u Harun Hodžić kaže da se dnevno uradi od 20 do 30 pregleda ultrazvukom. Prioritet pri pregledu imaju pacijenti sa infarktom i pacijenti koji leže u bolnici, nakon čega na red dolaze naručeni pacijenti.

Problem postaje veći ukoliko se aparat pokvari, kao što je bilo prošle godine kada pet mjeseci nije radio. Na kraju te godine broj osoba upisanih na listu čekanja za ultrazvučni pregled srca dosegnuo je 750.

Prema Zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), bolnice imaju obavezu da pacijentima pošalju obavještenje o poziciji na listi čekanja. Zdravstvene ustanove koje ne obavijeste pacijente mogu prema Zakonu biti kažnjene sa 10-15 hiljada KM. Međutim, u ZDK-u nema inspektora koji bi kontrolisali provođenje ove zakonske obaveze. U tom slučaju nadležna je Federalna uprava za inspekcijske poslove, ali oni kažu da imaju dva inspektora i da ne mogu sve iskontrolisati.

Pacijenti koji ne znaju koliko će čekati na ultrazvuk niti hoće li uopće dobiti termin imaju mogućnost otići na pregled u privatne klinike. U pet privatnih klinika u ZDK-u, koje su kontaktirali novinari CIN-a, cijena ultrazvučnog pregleda srca je 50 KM. Ovu cijenu platio je i Asim Šabanović iz Visokog u privatnoj klinici „Intermed“ u Kaknju. On kaže da su mu u zeničkoj bolnici rekli da će čekati između godinu i godinu i po. „To je bruka – srce je u pitanju, nije u pitanju neka sitnica“, kaže Šabanović.

(zenit.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime